‘Altijd coach op baan maakt tennis veel spannender’

Bureau Sport vindt tennis een geweldige sport, maar wat kan het soms saai zijn. De Davis Cup en Fed Cup zijn een ander verhaal, daar zit tenminste een coach gekke gebaren te maken op het bankje. Waarom zit die er niet altijd?

Paul Haarhuis is met de Fed Cup-dames bezig aan een succesvolle reeks, wat is zijn geheim op het bankje? “Mijn grootste kracht is dat ik de rust bewaar. Zeggen dat ze goed blijven ademhalen, de focus bewaren en de tijd nemen om elk punt het juiste te doen.”

Hij vindt het best een idee om altijd een coach op de baan neer te zetten. “Vroeger was het te veel een nadeel voor de spelers die zich geen coach kunnen veroorloven, maar ik weet zeker dat het niveau er hoger van zou worden. Tennissers krijgen veel meer aanwijzingen en dat werkt.”

“Het is op televisie ook veel spannender. Er komt een coach de baan op en je denkt toch: oh, wat gaat die zeggen? Ze zetten er ook camera’s op zodat je het thuis kunt horen.” En de tegenstandster? “Nee, die krijgt er niets van mee.”

Zijn beste advies vanaf het bankje dreunt Haarhuis zo op. “Tegen Rusland zei ik tegen Richèl Hogenkamp op 8-7 achter in de derde set: als je deze game wint, gaat Koeznetsova knakken en win je met 10-8. Dat gebeurde precies en ze lachte zich rot na het laatste punt. Dan ben ik toch in haar hoofd gaan zetten, mentaal heb je wel degelijk invloed als coach.”

De hamvraag is natuurlijk, was Haarhuis zelf beter geweest met een coach op de bank? “Ach, officieel mocht je nooit coachen, maar bij die toernooien in het buitenland verstaat niemand Nederlands. Dan riep ik tussendoor naar mijn toenmalig coach Alex Reinders wat dingen, geen mens had het door.”

Facebook Comments