1991: de eerste keer dat op de eerste zondag van Wimbledon werd getennist

Misschien zit je wel lekker tennis te kijken op dit moment. Lekker Facebook lezen terwijl op de achtergrond tennisser zich in het zweet werken op Wimbledon. Zonder dat je het weet, ben je naar iets heel bijzonders aan het kijken.

Het is namelijk pas de vierde keer in de geschiedenis dat er op de middelste zondag van het prestigieuze grastoernooi wordt gespeeld. Er is zoveel regen gevallen de afgelopen dagen, dat de organisatie wel wedstrijden in móést plannen om het speelschema uit te laten komen.

Dat gebeurde eerder in 1997, 2004 én in 1991. En over de allereerste keer dat dit gebeurde, in 1991 dus, is een mooi boek geschreven: ‘Holding Court’. Het is geschreven door Chris Gorringe, de hoogste in rang in het uitvoerende orgaan van de All England Club. Hij beschrijf de dag als “de beste en de meest verschrikkelijke dag” van zijn leven.

Het lijkt zo makkelijk gezegd: ‘ach, we laten op zondag ook wel doorspelen’. Maar er komt veel meer bij kijken dan je zou denken. Gorringe maakt een kleine opsomming: kaartjes, beveiliging, catering, scheidsrechters, lijnrechters; ze waren geen van allen geregeld.

Het was de slechtste start ooit geweest van Wimbledon. Op de eerste maandag werd er geen bal geslagen en halverwege de dinsdag moest het spel ook stilgelegd worden. Woensdag werd er nog minder gespeeld en ook op donderdag konden niet alle partijen afgewerkt worden. Stefan Edberg, de winnaar van 1990, deed er 73 uur over om zijn eerste wedstrijd af te ronden.

Toen eenderde van het toernooi erop zat, waren slechts 52 van de 240 geplande wedstrijden uitgespeeld. Reden genoeg voor alle officials om iets te overwegen wat nog nooit gedaan was: spelen op de eerste zondag van Wimbledon. Vrijdagavond werd de beslissing genomen. Het ging gebeuren. Het werd bekend gemaakt in het laatste nieuwsbulletin van de BBC om 20 uur ’s avonds.

Alles werd last minute geregeld. Al die scheidsrechters, alle kaartjes die verkocht moesten worden, noem maar op. Het werd één van de mooiste dagen uit de geschiedenis van het toernooi. Met mooie partijen en een zonovergoten hemel. Een traditie zal het nooit worden, dat spelen op de eerste zondag. Maar dat betekent niet dat het geen mooie dag kan zijn.

Facebook Comments