28 jaar na dato: het dopingschandaal van Ben Johnson

Carl Lewis was dé man in de jaren tachtig. Na Jesse Owens had de wereld er eindelijk weer een grote mannelijke atletiek-, maar vooral een sprintheld bij. Niemand was zo constant en zo goed als Lewis. Totdat die ene Canadees uit het niets opstond: Ben Johnson.

We gaan terug naar de finale van de honderd meter bij het wereldkampioenschap van Rome in 1987. Het werd een titanenstrijd tussen Lewis en Johnson. Alleen Johnson had eerder onder de tien seconden gelopen, en deed dat in de finale weer. Hij zette een wereldrecord neer van 9,83 seconden. Lewis was toen slechts tien honderdste langzamer. Alle aandacht ging uit naar de prestatie van de Canadees, maar Lewis zette vraagtekens bij de prestatie. Kon dit wel zonder doping? De Amerikaan vroeg het zich hardop af.

De vraagtekens achter de snelle tijden van Johnson werden alsmaar groter na de beruchte Olympische race in 1988 (Seoul). Voor de finale van de 100 meter sprint was het voor Lewis niet de vraag of hij zou winnen, maar in welke tijd hij de afstand zou lopen. Daar had hij zich op verkeken. Johnson zoefde iedereen voorbij en zette opnieuw een wereldrecord neer: 9,79 seconden. Met afstand was Johnson de beste. Maar drie dagen later, en vandaag precies 28 jaar geleden, kwam dan toch het nieuws dat iedereen wel had verwacht. Johnson had gebruik gemaakt van anabole steroïden. Doping dus. In Amerika staat deze ongelooflijke sprint te boek als the Dirtiest Race in History.

De sprinter uit Canada moest zijn gouden medaille inleveren en zijn records werden uit de boeken geschrapt. Later gaf Johnson toe dat hij ook doping had gebruikt tijdens de wereldkampioenschappen in 1987.

Jaren later – in 2013 om precies te zijn – ontmoette onze Frank Ben Johnson toen hij in Nederland was. Bureau Sport ging op pad met de dopingzondaar, die op dat moment een carrière als voetbalscout voor zich zag. Een van zijn spelers ging op proef bij Franks favoriete club, Willem II. Een succes werd het alleen niet…

Waarom niet? Check de video hier!

Facebook Comments