De Ajax-traditie: een scorende debutant

De Ajax-traditie zet zich voort! Na Kasper Dolberg, Abdelhak Nouri en Matthijs de Ligt was Pelle Clement gister in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys al de vierde Ajax-debutant van dit seizoen die wist te scoren bij zijn debuut. Hij voegde zich daarbij in een illuster rijtje.

Johan Cruijff, omdat hij de icoon is

Johan Cruijff begon zijn onnavolgbare carrière niet met een overwinning, wel met een doelpunt. In het Oosterpark werd het 3-1 voor GVAV, maar Cruijff liet meteen zien waar hij voor stond. 15 november 1964 blijft een bijzondere dag, de eeuwige nummer 14 scoorde bij zijn debuut voor ‘zijn’ Ajax.

Rinus Michels, omdat hij zo bijzonder was

Rinus Michels juicht na een van zijn doelpunten.
Rinus Michels juicht na een van zijn doelpunten.

Debutanten zijn al blij als ze ook maar één doelpunt maken in hun eerste wedstrijd. Michels vond een doelpunt niet genoeg, dus maakte hij er direct maar vijf in de 8-3 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag. Een geweldig debuut voor Michels, die met zijn vijf goals Ajax het afdelingskampioenschap bezorgde.

Clarence Seedorf, omdat hij de jongste was

Inderdaad, Clarence Seedorf was met zijn 16 jaar en 361 dagen de jongste Ajacied die voor Ajax scoorde in de Eredivisie. Tegen Vitesse was hij met een droge knal trefzeker. Het was het begin van een fantastische carrière, hij won met drie verschillende clubs de Champions League.

Ricardo Kishna, omdat hij zo mooi was

Kishna gold als een groot talent in de jeugd van Ajax. Laat dat dan ook maar zien aan het grote publiek dan, in de thuiswedstrijd tegen AZ. ‘Prima’, dacht Kishna, en schoot de bal snoeihard in de kruising.

Jairo Riedewald, omdat hij zo belangrijk was

Ajax speelde een slechte wedstrijd in Kerkrade op zondag 22 december 2013. Roda JC kwam door Henk Dijkhuizen op een 1-0 voorsprong en Ajax leek de wintertitel te verspelen. In de 80e minuut werd de Deen Christian Poulsen echter vervangen door de zeventienjarige Jairo Riedewald. Na acht minuten was het raak voor de debutant. Maar het werd nog gekker. De linksback maakte zijn tweede doelpunt in blessuretijd. Hij bezorgde Ajax de wintertitel, later dat seizoen werden ze kampioen.

Dit zijn een aantal voorbeelden, maar dan hebben we het nog niet eens gehad over Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Marco van Basten en vele andere Ajacieden die scoorden bij hun debuut. Met al deze grote namen in het rijtje, zal er veel druk liggen op de komende debutant.

Facebook Comments