‘Als mijn ouders ziek zijn, ben ik mentaal helemaal kapot’

Bureau Sport was afgelopen zomer op pad met Michel Butter, die op acht seconden de olympische limiet voor de marathon miste en van ons elke week een cadeau kreeg. Zijn collega Khalid Choukoud kwam 34 tellen tekort voor Rio en dat was voor de Hagenaar het begin van een zware periode.

“Daar wil ik echt niet meer aan denken. Het was zo pijnlijk om naar de olympische marathon te kijken. Ik heb van de rest van de Spelen ook niet gezien”, vertelt Choukoud aan de vooravond van de marathon van Amsterdam aan Bureau Sport.

Er was ook een andere reden voor zijn slechte jaar. “Mijn vader was ziek, daardoor was ik het hele jaar niet stabiel. Hij betekent alles voor me, heeft ervoor gezorgd dat ik stopte met thaiboksen en ging hardlopen. Hij is mijn twaalfde man zoals ze in het voetbal zeggen.”

“Daarna werd mijn moeder ook nog ziek, dat was een tweede klap. Ik heb nu gemerkt hoe belangrijk mijn ouders voor me zijn. Als er met hen iets mis is, gaat het automatisch helemaal fout bij mij. Dan ben ik mentaal helemaal kapot.”

In de marathon wil Choukoud vooral Nederlands kampioen worden en de scherpe limiet van 2.11 voor WK-deelname spookt niet door zijn hoofd. “De Spelen waren het allerbelangrijkste, die zijn eens in de vier jaar. We zien wel of ik naar het WK mag.”

De internationale sterren op de marathon van Amsterdam werden opgezocht in Afrika en dat levert prachtige beelden op:

Facebook Comments