Amateurs met EPO rijden Mont Ventoux op: ‘Goed spul man!’

Onze Erik Dijkstra waagde zich vorig jaar aan het gebruik van EPO en die kuur had duidelijk effect. Vandaag gaan we op de Mont Ventoux zien of dat ook geldt voor de 48 amateurwielrenners die deelnemen aan een EPO-onderzoek.

Het CHDR (Centre for Human Drug Research) heeft wekelijks aan de helft van de deelnemers een EPO-dosering gegeven en de andere helft kreeg een placebo. In eerdere inspanningstesten en bij de wedstrijd op de Mont Ventoux wordt gemeten wat het effect is van de doping die jarenlang gemeengoed was in het profpeloton.

“Dat is namelijk nooit wetenschappelijk bewezen en op deze manier kunnen we het in een wedstrijdechte situatie testen”, vertelt Jules Heuberger, die het onderzoek leidt, aan Bureau Sport. In de wielerwereld wordt zo’n onderzoek overbodig geacht, iedereen weet wel dat EPO werkt.

“Dat kan wel zijn, maar we weten uit ervaring dat mensen heel slecht zijn in het voelen van de effecten van een middel. Dat hebben we nu ook gezien. Aan het begin van het onderzoek dacht iedereen dat ze in de EPO-groep zaten, nu denken ze allemaal dat ze elke keer een placebo hebben gekregen.”

Het deels gedrogeerde mini-peloton zal zondag in de Franse Provence eerst 120 kilometer rustig fietsen alvorens ze aan de voet van de Mont Ventoux worden losgelaten voor een spannende strijd naar de top. “Er is veel competitie ontstaan, iedereen wil van elkaar weten welk wattage ze trappen.” Heuberger verwacht niet dat de snelste klimtijden ooit op de Ventoux bedreigd gaan worden.

“Die is van Iban Mayo met iets meer dan 55 minuten, we gaan niet in de buurt komen bij renners die daar jaren voor hebben getraind. Ik verwacht wel dat ze het binnen een uur en een kwartier gaan redden en dat lukt niet veel mensen.”

Deelnemer Jeroen Jansen heeft de mentale stimulans van mogelijk EPO-gebruik in ieder geval flink ervaren. “Aan het begin vloog ik over de weg en dacht ik echt: goed spul man. Later werd het eigenlijk heel normaal, dat was echt het ultieme placebo-effect. Ik had eigenlijk gedacht dat ik steeds een extra poef kon geven, maar het zit meer in herstelvermogen.”

“Twee weken geleden heb ik een aanrijding gehad en een enorme klapper gemaakt. Ervan uitgaande dat ik in de EPO-groep zit, merk ik hoe snel het herstel gaat. Ik heb er nu amper nog last van terwijl ik flink in mijn zij werd geraakt. Het leukste van het onderzoek is dat ik me zo verschrikkelijk gezond voel.”

De 48-jarige Jansen doet vooral mee uit nieuwsgierigheid. “In mijn amateurtijd werd het veel gebruikt, maar uit financiële overwegingen en naïviteit heb ik het nooit gedaan. Toch bekroop met later het gevoel: wat als ik het wel had gedaan? Met dit onderzoek kreeg ik die kans en dit is dé test om te kijken waar ik sta op mijn 48e.”

Bang dat de EPO verslavend werkt, is Jansen niet. “We zijn allemaal amateurs en dan is de financiële drang om te winnen niet zo groot. Het middel zelf is niet verslavend, het winnen is dat wel. Natuurlijk willen we allemaal winnen op de Mont Ventoux, maar we willen vooral het effect van de middelen weten.”

Uiteraard hebben de onderzoekers geprobeerd het profpeloton en de wielrenunie bij de studie te betrekken, maar daar stuitten ze vooral op voorzet. “Het is een taboe hè”, aldus Jansen, die hoopt dat er wel iets met de resultaten wordt gedaan. “Ik hoop dat er straks anders tegen doping wordt aangekeken en niet zo hypocriet. Het is goed dat het nu niet meer zo is, maar het was part of the game.”

Facebook Comments