Zien we Bureau Sport-biatlete volgend jaar op de Spelen?

Nederland keek afgelopen weekend vol trots naar Chardine Sloof, die op de 7,5 kilometer sprint in het biatlon knap tiende werd. Ook haar prestaties bij de achtervolging (veertiende) en massastart (vijftiende) mogen er zeker zijn. Bureau Sport sprak met de biatlete, die uitkomt onder de Zweedse vlag.

Sloof (24) zette bij de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Oberhof drie goede prestaties neer. Dat had de in Waddinxveen geboren biatlete voor dit weekend niet verwacht: “Ik had gehoopt om de achtervolging, de tweede dag, te halen. Daarvoor moest ik bij de sprint in de top 60 eindigen en dat lukte erg goed.” Sloof ging op de tweede dag onbevangen de achtervolging in: “Het waren moeilijke omstandigheden vanwege de wind. Na de tweede schietbeurt heb ik wat posities verloren, maar daarna ben ik flink opgeschoten. Alleen de top 30 ging door naar de massastart. Ik werd uiteindelijk veertiende, heel lekker.”

Ook bij de massastart presteerde Sloof goed met een veertiende plaats. “Ik was een beetje nerveus, want ik had de massastart nog nooit eerder gedaan. Ik wilde niet onzichtbaar zijn, want de toppers waren daarbij. Maar het was leuk om hieraan mee te doen”, aldus Sloof.

De familie Sloof trok in 1999 naar Zweden. Daar kwamen Chardine en haar broers Joël en Luciën – die allebei gestopt zijn op professioneel niveau – in aanraking met biatlon. In 2015 koos Chardine uit sportief en financieel oogpunt voor Zweden. De keuze om voor Zweden uit te komen viel haar zwaar: “Het was moeilijk, want ik heb ook voor Nederland gestreden voor sportief succes. Maar nu ik voor Zweden uitkom, heb ik meer voordelen. In Zweden is er meer geregeld. Biatlon kost veel geld. Je hebt ook weinig dagen tussen de wedstrijden zitten. Toen ik voor Nederland uitkwam, was ik vaak in mijn eentje. Het was niet leuk om telkens alleen onderweg te zijn. Nu heb ik een team van Zweedse meiden om me heen.”

In 2012 werd Sloof bij de junioren tweemaal wereldkampioen onder de Nederlandse vlag. Sloof kreeg begripvolle reacties uit haar omgeving toen zij haar keuze voor Zweden had gemaakt: “De mensen om mij heen zeiden dat ik een moeilijk, maar goed besluit heb genomen. Stoppen zou zonde zijn geweest.”

Vanwege een verkoudheid moest Sloof kwalificatiewedstrijden in november overslaan. Zij moest daarom meedoen aan wedstrijden in de IBU Cup, het tweede niveau bij biatlon. De tweede IBU Cup-wedstrijd van Sloof ging zo goed dat ze mocht meedoen aan de World Cup in Nove Mesto en Oberhof, op het hoogste niveau. Met wisselend succes. “De wedstrijd in Nove Mesto ging slecht, maar die in Oberhof was juist heel goed.”, aldus Sloof.

Het is nog onzeker waar Sloof deze winter nog actief zal zijn. Sloof droomt er in elk geval van om volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea: “De kans dat ik mee kan naar de Spelen is realistisch, maar dan moet ik in de top 8 van de World Cup rijden. Met de Zweedse estafetteploeg moeten we dan in de top 6 eindigen.” Stoffel is in het Duitse Ruhpolding aanwezig voor de volgende World Cup. “We zijn nu met zes meiden. Er waren daar vijf verwacht, maar na mijn goede prestaties van afgelopen weekend ben ik ook bij het team gekomen. Ik zal in elk geval komend weekend of volgende week (in Italië, red.) meedoen aan een wedstrijd”, zegt Sloof.

Bureau Sport besteedde in de winter van 2014/2015 al eerder aandacht aan biatlon. Toen hoopten we nog dat Sloof namens Nederland een olympische medaille zou gaan pakken, maar dat gaat helaas niet meer gebeuren..

Facebook Comments