Francisco Elson sluit terugkeer bij Nederlands basketbalteam niet uit

De stemming was vooraf optimistisch bij het Nederlands basketbalteam. Was. Ze waren zo dichtbij een plek op het EK van 2017. De laatste kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland hoefde alleen maar gewonnen te worden, een nipte nederlaag volstond ook. Het werd echter een grote klapper voor Duitsland: 51-82.

En daarom pleit Bureau Sport voor een terugkeer van Francisco Elson bij het Nederlands team. Kwaliteit en ervaring kunnen ze daar altijd gebruiken. Maar hij moet ons toch deels teleurstellen. “Ik speel het spelletje graag. Alleen, het is lastig om dit op 40-jarige leeftijd te beoefenen. In het Nederlands team kom ik niet meer terecht. Dan blijf je hangen in het verleden.”

Ook al is hij nog fit en traint hij wekelijks, als speler zullen we Elson helaas niet meer zien in een oranjekleurig shirt. Maar wat te denken van een soort ‘mentor-rol’? “Het is mij nooit gevraagd. Dan ga ik daar niet zomaar naar toe. Ik ben erelid van de NBB. Dus als het mij gevraagd wordt, dan wil ik wel verantwoordelijkheid nemen. Maar ik moet erover nadenken. Wil ik het wel doen? Ik ben nu ondernemer.”

“Met een comeback als speler belemmer ik de jeugd alleen maar”, vertelt de NBA-kampioen van 2007. Want hij vindt dat de jonge generatie nu moet opstaan. Hoe knap de prestatie ook was een jaar gelden – het Nederlands team stond op het EK – ontwikkelt de huidige generatie zich niet, volgens Elson. “We hebben net niet genoeg spelers die het verschil kunnen maken. Worthy de Jong of Charlon Kloof kunnen het niet alleen. Je mist dan ook Leon Williams en Henk Norel. Nu ontbreekt het aan meer talent. We missen kwaliteit, en vastberadenheid.”

“Je ziet het tegen Duitsland. Die kunnen wel een niveautje hoger spelen. Dat zie je terug in de uitslag. Hoe komt Duitsland aan die tachtig punten? Zij hebben wel die kwaliteit, een veel betere competitie, zij kunnen wel op tempo spelen.”

Daarmee denkt de voormalig international ook aan het huidige basketbalspelletje. “Je moet je aan kunnen passen aan het systeem. Je hebt één goede center nodig, en vier spelers die up tempo kunnen spelen en kunnen scoren.”

“Ik weet niet welke nieuwe lichting eraan komt, maar dat moet echt de nieuwe revelatie worden. Nederland moet doorselecteren op kwaliteit, karakter en talent. Jonge spelers moeten niet alleen ruiken aan het Nederlands team, maar misschien ook meetrainen en meespelen. Jong talent, dat is wat we nodig hebben. Over twee jaar hebben ze weer een kans en dan gaat het wel lukken. Ervaring hebben we wel”, besluit Elson.

Facebook Comments