Crowdfunding in het voetbal: een mooi fenomeen

Het begon als een grapje van de Facebook-groep Spartanen Be Like, maar de geldinzamelingsactie van voetbalblog Voetblah voor Dennis Kaars wordt goed opgepikt.

De aanvaller van amateurclub ASV De Dijk stond voor een overgang naar eredivisionist Sparta Rotterdam. De Dijk wil echter dat Sparta 10.000 euro voor Kaars betaalt, terwijl de Rotterdamse club de helft van dat bedrag biedt. Voetblah gunt Kaars de overgang naar het profvoetbal, dus startte de blog een crouwdfundactie. Er is 5000 euro nodig om Kaars naar Sparta te laten gaan. Inmiddels heeft de teller de 1000 euro gepasseerd.

Inzamelingsacties kwamen al vaker voor in het voetbal, maar zijn niet altijd even succesvol geweest. Er wordt vaker geld opgehaald voor een goed doel of om het bestaan van de club te redden. Een initiatief om een speler te halen, gebeurt in Nederland niet vaak.

Zo was er een geldinzamelingsactie voor de Zweedse aanvaller John Guidetti. In het seizoen 2011/2012 ontwikkelde hij zich tot een waar fenomeen in De Kuip. In 2013 zat Guidetti bij zijn club Manchester City op een dood spoor, waarna de (ludieke) crowdfundactie Guidetti naar De Kuip werd opgezet om de spits terug naar Feyenoord te halen. Algemeen directeur Eric Gudde waardeerde de goede bedoelingen van de initiatiefnemers van deze actie, maar hij noemde deze crowdfundactie ‘ongewenst en onrealistisch’. Er kwam uiteindelijk geen transfer voor Guidetti, die momenteel uitkomt voor Celta de Vigo.

Er hoeft bij een inzamelingsactie niet altijd geld aan te pas te komen. In 1978 werd de actie ‘Trek Cruijff over de streep’ gestart. Johan Cruijff liet in dat jaar het WK in Argentinië aan zich voorbijgaan vanwege angst voor ontvoering van zijn familie. Desondanks probeerde de TROS met een handtekeningenactie en een liedje van Vader Abraham Cruijff toch naar het WK te krijgen. Uiteindelijk faalde deze actie hopeloos.

Maar niet alle inzamelingsacties mislukken. Zo was de geldinzamelingsactie van De Graafschap in 1972 om Guus Hiddink bij PSV los te weken een succes. De supporters van De Superboeren zetten overal melkbussen neer, waarin zij tien gulden deden. Een tientje voor Guus bracht voldoende geld op om Hiddink naar De Graafschap te laten gaan. Guus kwam naar huus.

Uit het Limburgsch Dagblad (27-11-1971)
Uit Limburgsch Dagblad (27-11-1971)

Spelers nemen ook zelf initiatief om hun club in nood te redden. Zo ging de selectie van FC Utrecht in het seizoen 1981/1982 langs de deuren om kwartetten te verkopen. Verder namen de spelers met pianist Jaap Dekker een grammofoonplaatje op, die de titel We geven het niet op kreeg. Ook overhandigde Hans van Breukelen zo’n 66.000 handtekeningen aan de gemeente Utrecht om de plaatselijke FC te redden.

Facebook Comments