De zoektocht naar het winnende shirt van Nederland na de WK-finale 2010

Vanavond zal het team dat de EK-finale wint hoogstwaarschijnlijk een speciaal gemaakt t-shirt aantrekken waarop zoiets staat als als ‘Champions d’Europe’, of ‘Campeões Europeus’. Één van de twee shirts zal de wereld zien. Het andere zal in een tas blijven zitten en met het verliezende team mee terug de bus in.

Net als na het WK 2010.

Direct na afloop van de finale in Zuid-Afrika krijgen de Spaanse spelers van hun materiaalman een nieuw shirt. Over het blauwe wedstrijdshirt gaat een gloednieuw, rood tricot. Mét ster. Naast de Spanjaarden die trots het sjaaltje van hun amateurclub laten zien aan de camera, kijken Pedro, Busquets en Puyol met bewondering naar de plek net boven het Spaanse embleem. Een goud geborduurde ster.

Pijnlijk.

Puyol wijst op de ster boven het embleem van Spanje

Waren het maar de Nederlanders geweest die daar springend en juichend over het veld liepen. Rafael van der Vaart met een sjaaltje van De Kennemers, schreeuwend in de camera ‘deze is voor jullie!’, Robben, als matchwinner: “VV Bedum, dit shirt komt naar jullie toe!”, wijzend op de ster op het oranjeshirt… Maar had Nederland wel een shirt gekregen met een ster? Of, zoals vaker gebeurt bij wereldkampioenen of Europees kampioenen, een t-shirt met een tekst als ‘Campeones del Mundo’, ‘Champions d’Europe’, of ‘Champions du Monde’? Was er zoiets als een t-shirt van Nike waarop stond: ‘Nederland Wereldkampioen 2010’?

Dat moet wel, dat kan bijna niet anders.

Sneijder na de WK-finale

Waren er speciale shirts die zouden worden uitgedeeld als Nederland wereldkampioen was geworden? We beginnen bij Carlo de Leeuw. De Feyenoord-materiaalman was een van de drie materiaalmannen uit de staf van Bert van Marwijk tijdens het WK 2010. ‘Een speciaal shirt? Geen idee, niet dat ik weet. Tenminste, ik heb er niks over gehoord. Misschien moet je Rob Kocken bellen, hij was het hoofd van de materiaalmannen.’

Het zal toch wel, er zál toch wel zo’n shirt in een tas geweest zijn. Waarschijnlijk is die tas gewoon mee teruggegaan in het vliegtuig en in een archiefkast terechtgekomen zijn bij de KNVB. Voor het plaatje hopen we dat de shirts in een Albert Heijntas zitten.

We bellen Rob Kocken. “Jazeker, er waren speciale shirts. Nike had, net als Adidas voor Spanje, een officieel wedstrijdshirt laten maken mét ster. Er was een afspraak met Nike dat die tas bij verlies terug naar het hoofdkantoor in Hilversum moest waar de shirts zouden worden vernietigd. En hetzelfde gold voor de trainingspakken.”

Nike had goed nagedacht. Het vliegtuig terug naar huis vertrok enkele uren na de WK-finale, de spelers vlogen in trainingspak terug over nachtelijk Afrika. En dus waren er speciale trainingspakken gemaakt, ook met ster. Rob Kocken heeft keurig na terugkomst de tas met sterrenshirts overgedragen aan Nike. Maar we kunnen het ons maar niet voorstellen dat die tas echt door de gehaktmolen is gegaan.

Er waren dus shirts.

We moeten bij Nike zoeken. Maar het blijkt toch dat de shirts zijn vernietigd. Het schijnt dat iemand binnen Nike één trainingsjack achterovergedrukt heeft. Na veel heen-en-weer bellen traceren we het jack. Maar de Amerikaanse kledinggigant steekt er een stokje voor. We krijgen geen toestemming om het jack te laten zien. Jammer.

Toch heeft onze zoektocht iets opgeleverd. Er stond aan de zijlijn van het veld van Soccer City in Johannesburg een tas met 23 Oranjeshirts met een gouden ster boven de KNVB-leeuw.

De tas die nooit openging.

Facebook Comments