Erik ontmoet Ashley Gill-Webb: flessengooier tijdens de Olympische 100m finale

We gaan terug naar Londen, 2012. Usain Bolt, Churandy Martina en zes andere snelle mannen staan klaar voor de finale van de 100 meter sprint. Alles gaat zoals het moet gaan, maar vlak voor de start gooit een man een flesje op de baan. Dat was Ashley Gill-Web. Voor het eerst sinds het incident vertelt hij zijn verhaal.

Het is 5 augustus 2012, 22:50u. Tijd voor het koningsnummer van de Spelen. Terwijl de atleten in de startpositie zitten, valt in de baan van Usain Bolt een flesje. Het startschot klinkt, de atleten zijn weg. Ogenschijnlijk heeft geen van hen er iets van gemerkt. Maar miljoenen mensen thuis en enkele duizenden mensen in het stadion zagen het.

Niemand zag het zo goed als judoka Edith Bosch. Een paar dagen eerder had ze brons gewonnen en via via was ze aan een kaartje gekomen voor de finale van de 100m. Bosch stond praktisch naar Ashley Gill-Web, die man die het flesje gooide. “Ik greep eigenlijk meteen in. Ik draaide me om een schreeuwde: ‘dude, are you crazy?’. En toen gaf ik hem een flinke duw.” Ze miste de complete race door alle commotie die na het incident later ontstond.

Flessengooier

De man werd door vier stewards het stadion uitgezet en gearresteerd door de politie. Hij blijkt aan een bipolaire stoornis te lijden en wordt veroordeeld tot een boete van 1.500 pond en het dragen van een enkelband.

Eén van de redenen dat hij aan Bureau Sport wél zijn verhaal wil doen, is dat ook onze Erik Dijkstra een incident met een flesje heeft gehad. Tijdens opnames voor De Wereld Draait Door gooide hij als Jakhals een flesje van een balkon op een rondvaartboot. Om stoer te doen. Een actie waar hij nog iedere dag spijt van heeft. Er is dus een link tussen Ashley en Erik, en de Engelsman nodigt ons uit in een pittoresk dorpje onder de rook van Leeds.

Nooit deed hij in de media zijn verhaal. Tot nu.

Meer Bureau Rio? Kijk vrijdagavond om 21:15u naar een nieuwe aflevering bij de VARA op NPO 3!

Facebook Comments