Fontijn: ‘Kijken naar Mayweather en Klitsjko is saai’

Bij Bureau Sport zijn we al sinds jaar en dag geïnteresseerd in de Battle of the Sexes. Zo nam het schaatskoppel Jorrit en Heather Bergsma het ooit speciaal voor ons tegen elkaar op in Thialf.

Boksster Nouchka Fontijn strijdt al jaren met mannen omdat er gewoonweg geen vrouwen zijn van haar niveau. “Ik ben het gewend om met mannen te trainen en dan kan het alleen maar meevallen als je tegen een vrouw bokst. Het is niet altijd makkelijker hoor, maar sterker worden ze niet.”

De mannen tegen wie Fontijn het opneemt, moeten geen tientonners zijn. “Met iemand als Peter Müllenberg kan ik wel spelboksen, maar in een wedstrijd zou het binnen twintig seconden afgelopen zijn. Een nieuweling kan ik prima hebben, maar aan echte recreanten heb ik niks.”

“Wedstrijdboksers knallen je kop er niet af, recreanten zwaaien maar een beetje en gooien al hun kracht erin. Dat is alleen maar gevaarlijk, het tempo ligt ook veel te laag.” En profs? “Dat is bij de vrouwen niet zo spannend. Ik zou ook nooit prof willen zijn met al die verschillende bonden. Bij de amateurs heb je tenminste maar één winnaar.”

Naar de mannelijke profs, die miljoenen verdienen per gevecht, kijkt Fontijn weleens. “Alleen Klitsjko en Mayweather, alles daaronder vind ik niks. Laatst ben ik een keer opgestaan voor Mayweather, maar daar had ik spijt van. Het duurt lang en het is saai. Natuurlijk zijn er dingen die ze goed doen, maar het is heel anders boksen. Profs zijn ook niet per definitie beter dan amateurs.”

Er zijn in Nederland maar rond de 300 wedstrijdboksers, toch is boksen in de sportschool mateloos populair. “Boksfit worden trekt veel mensen en vooral vrouwen, de stap naar wedstrijden is alleen ontzettend groot. Dan moet je alles daarvoor opzij zetten en minstens drie keer in de week aan de bak. In Ierland of Engeland wordt negen van de tien wedstrijdbokser, hier is het andersom. Ik zou daar wel meer van willen maken in Nederland, boks inmiddels toch al zo lang dat ik overal een mening over heb.”

Facebook Comments