Hoe verliep de 28e (en laatste) etappeoverwinning van Bernard Hinault?

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege in deze Tour de France te pakken. En misschien nog wel belangrijker: het al zijn 28e ritzege in de Tour de France en daarmee komt hij op gelijke hoogte met wielericoon Bernard Hinault. Alleen Eddy Merckx (34) is (nog) succesvoller. Maar terug naar Hinault, want weten we eigenlijk nog hoe de Fransman zijn 28e etappe won?

We gaan terug naar 1986. Er zijn negentien etappes verreden in de Tour de France en het is spannend in de top van het klassement. De Amerikaan Greg LeMond heeft een voorsprong van 2 minuten en 43 seconden op zijn naaste concurrent, vijfvoudig Tour-winnaar Bernard Hinault.

Greg LeMond en Bernard Hinault op de Alpe d'Huez tijdens de Tour van 1986
Greg LeMond en Bernard Hinault op de Alpe d’Huez tijdens de Tour van 1986

Het is al de gehele Ronde van Frankrijk haat en nijd tussen de twee. En dat terwijl het notabene ploeggenoten zijn bij La Vie Claire. Voorafgaand aan de Tour had Hinault uitgesproken LeMond te helpen, maar hier bleek al snel geen sprake van. Hinault gaat voor zijn zesde overwinning in het eindklassement. En dat is ook de Amerikaan niet ontgaan. “Hij heeft me al vanaf de eerste etappe aangevallen”, aldus LeMond voor de start van de twintigste etappe. “En hij heeft me geen enkele keer geholpen. Ik heb geen vertrouwen in hem.” De toon is gezet.

De twintigste etappe is een tijdrit van Saint Etienne naar Saint Etienne; de specialiteit van Hinault en dus dé kans om in te lopen op zijn Amerikaanse rivaal. 20 van de 27 etappes die hij tot dat moment in de Tour heeft gewonnen, zijn tijdritten. Terwijl alle renners onderweg zijn, staan zij te popelen om te vertrekken. Eerst mag Hinault weg, drie minuten later de drager van de gele trui.

Hinault gaat furieus van start. Hij wil zo graag tijd goedmaken, dat hij bijna valt in één van de scherpe bochten van het parcours. Die moeizame curve kost hem waardevolle seconden. Maar ook bij LeMond gaat het allemaal niet vanzelf. Hij komt niet in zijn ritme en besluit zijn schoenen anders in zijn pedaal zetten. En tot overmaat van ramp valt hij in de bocht die Hinault net wel kon houden. Behalve een achterstand van 32 seconden, houdt hij niets over aan de val.

Hinault reed ook de tijdrit in de bolletjestrui
Hinault reed ook de tijdrit in de bolletjestrui

Maar een paar kilometer na zijn val, blijkt er toch schade voor LeMond. Niet lichamelijk, maar aan zijn fiets. Zijn remblokken drukken tegen zijn voorwiel. Een fietswissel is noodzakelijk, met het verlies van nog meer kostbare seconden tot gevolg. Hinault blijft ondertussen stoïcijns op zijn pedalen rammen. Halverwege de tijdrit leken de twee kemphanen zelfs nagenoeg gelijk te staan in het algemeen klassement.

Hinault finisht na 1:15:36. Hij reed een fantastisch. Op de streep pakt hij zelfs nog de rijder die voor hem was gestart. Hij is op dat moment bijna twee minuten sneller dan de nummer twee, Julian Gorospe. Maar is het voldoende om LeMond te verslaan? Het blijft wachten op de man in het geel.

Als de Amerikaan over finish komt, is het duidelijk; Hinault wint de tijdrit, maar zijn voorsprong is slechts 25 seconden op LeMond. De achterstand van de Fransman in het klassement blijft groot: 2 minuten en 18 seconden. Te groot. Hinault geeft zich gewonnen: “Vanavond is de Tour beslist. Na vandaag zullen we niet meer vechten.

Het is de laatste etappeoverwinning van ‘Le Patron’. Hij heeft er geen moment van genoten.

Hinault feliciteert LeMond mijn zijn Tour-overwinning van 1986
Hinault feliciteert LeMond mijn zijn Tour-overwinning van 1986
Facebook Comments