Hup Albanië: Dit zijn de sterren van het Albanees elftal

Bureau Sport is voor Albanië en iedereen mag het weten. Het Balkan-land met iets meer dan drie miljoen inwoners doet bij het EK van 2016 voor het eerst mee aan een groot voetbaltoernooi. Dit zijn de sterren die zaterdag om 15:00 uur aantreden tegen Zwitserland.

Coach: Gianni De Biasi
Deze excentrieke Italiaan is al vijf jaar lang bondscoach van Albanië en bepaald niet op zijn mondje gevallen. “Als ik me nu kandidaat stel voor de verkiezingen in Albanië, win ik zonder campagne te voeren”, is zomaar één van zijn markante uitspraken.

De Biasi durfde het bovendien aan om Rey Manaj, speler van Internazionale die gezien wordt als de Zlatan Ibrahimovic van Albanië, buiten de selectie te laten. “Het is een heel goede speler, maar mentaal zit het niet goed.”

Aanvoerder: Lorik Cana
Lorik Cana is in alle opzichten de leider bij Albanië. De ijzersterke verdediger is recordinternational en draagt de aanvoerdersband. De 32-jarige Cana speelde bij roemruchte clubs als Paris Saint-Germain, Galatasaray en Lazio Roma.

De defensie is sowieso het sterke punt van de Albanezen. Ze kregen in de EK-kwalificatiepoule met onder meer Portugal en Denemarken slechts vijf doelpunten tegen in acht wedstrijden. Keeper Etrit Berisha speelt niet voor niets bij Lazio.

Middenvelder: Taulant Xhaka
Even leek het erop dat Taulant Xhaka het EK aan zich voorbij moest laten gaan, maar de hamstringblessure van de middenvelder van FC Basel valt gelukkig mee. En daardoor kan hij het zaterdagmiddag in Lens opnemen tegen zijn eigen broer.

Taulant en de voor Zwitserland uitkomende Granit Xhaka, de bekendere van de twee die na de zomer bij Arsenal gaat spelen, zijn de eerste broers die het op een EK tegen elkaar opnemen. Wij hopen natuurlijk dat Taulant die broedertwist gaat winnen.

Aanval: Sokol Cikalleshi
De aanval lijkt niet bepaald het sterkste punt van Albanië getuige het feit dat beoogd eerste spits Sokol Cikalleshi slechts twee keer scoorde in negentien interlands. Het team is vooral belangrijk: Albanië kende zes verschillende doelpuntenmakers in de EK-kwalificatie voor evenveel treffers met de 1-0 zege bij Portugal als absoluut hoogtepunt.

De reglementaire 3-0 zege op Servië na de rellen in Belgrado speelde wel een heel belangrijke rol bij de kwalificatie, maar daar praten we verder niet meer over. Cikalleshi, spits van de Turkse topclub Istanbul Basaksehir, gaat Albanië vanmiddag gewoon de winst bezorgen: 1-0!

Facebook Comments