LeBron James: levende legende in Cleveland en ver daarbuiten

“Niets is belangrijker voor mij, dan een kampioenschap met Cavaliers.” Was getekend, LeBron James. Hij zei dit in juli 2014, toen net bekend werd dat hij Miami Heat zou verlaten voor ‘zijn’ Cleveland. And he delived.

Het verhaal van LeBron James is een bijzonder verhaal. Hij groeide op met zijn moeder in een achterbuurt in Akron, Ohio. Zonder vader. Basketbal werd zijn redding. Van jongs af aan stond hij op het lijstje van verschillende scouts en toen hij achttien werd, tekende hij een contract bij Nike voor 90 miljoen dollar.

In 2003 werd hij bij de draft gekozen door zijn ‘home team’: Cleveland Cavaliers. Het team stelde op dat moment nog niet veel voor. Pas in 2009 had Cavaliers een titelwaardig team – met LeBron als grote leider –, maar in de Conference Final was Orlando Magic verrassend genoeg te sterk. De teleurstelling was groot en het was voor James zelfs een reden om zijn geluk elders te gaan beproeven.

Zijn contract in Cleveland liep af en hij besloot voor de prijzen te gaan spelen bij Miami Heat. Met Dwyane Wade en Chris Bosh aan zijn zijde haalde hij in vier jaar tijd vier keer de NBA-finale. En twee keer wist hij ‘m te winnen. Op zijn 29e, richting het einde van zijn carrière, wilde hij toch terug naar Cleveland.

In een brief schreef hij: “Toen ik wegging in Cleveland, had ik een missie. Ik wilde een kampioenschap, en won er twee. Maar Miami kende dat gevoel al. Onze stad heeft dat gevoel al lang, lang niet gehad. Ik wil nog steeds titels winnen, zeker weten. Maar wat nóg belangrijker is voor mij, is om een kampioenschap naar Noordoost-Ohio te brengen.” Het moest het eerste kampioenschap in de stad worden sinds Cleveland Browns de NFL won in 1964.

En afgelopen nacht loste LeBron James zijn belofte in. Hij schreef niet alleen geschiedenis door voor het eerst Cleveland Cavaliers naar een titel te leiden. Het kwam ook nooit eerder voor dat een team terugkwam van een 3-1 achterstand in de finale. Sterker nog, van de meer dan 200 teams die ooit met 3-1 achterstonden in de playoffs, wonnen er met tien teams de serie.

Afgelopen nacht won Cavaliers de zevende, beslissende wedstrijd met 93-89 van Stephen Curry’s Golden State Warriors. James werd unaniem gekozen tot Most Valuable Player van de NBA Finals. Niemand scoorde meer punten, rebounds, assists, steals en blocks. “This one’s for you, Cleveland!” Was getekend, King James.

Facebook Comments