Matchfixing is van alle tijden

Uit een onderzoek van de Universiteit van Manchester is gebleken dat liefst zeven procent van bijna 14.000 voetballers uit 54 competities eens is benaderd voor matchfixing. Voetballers uit grote voetbalcompetities zoals Engeland, Spanje, maar ook Nederland werden niet benaderd voor dit onderzoek. Matchfixing lijkt een ongrijpbaar fenomeen, maar Bureau Sport besteedt er graag aandacht aan.

Het onderzoek naar matchfixing begon in Flevoland. Erik Dijkstra trok in 2013 naar Almere, omdat in september 2012 bij de Jupiler League-wedstrijd Almere City-FC Oss een ‘belchinees’ was gespot. Tijdens dit duel werden er drie rode kaarten aan spelers van Almere City gegeven, en dat allemaal in één helft.

In 2008 raakten drie spelers van de Duitse voetbalclub Sankt-Pauli in opspraak in een matchfixingschandaal. Eén daarvan was René Schnitzler, die hoge schulden had vanwege zijn gokgedrag. Hij kwam in contact met de Nederlander Paul R., die inzette op voetbalwedstrijden op de Aziatische gokmarkt. R. gaf Schnitzler de opdracht om in ruil voor geld wedstrijden te manipuleren, maar Schnitzler deed dat niet. Dat werd hem door R. niet in dank afgenomen. “Omdat ik een gokker was, kon ik het geld altijd goed gebruiken”, zei de voormalig Duitse aanvaller tegen Bureau Sport.

Voetbalclub Willem II werd vorig jaar in Nederland in een matchfixingschandaal genoemd. Jens Janse was van 2005 tot 2010 speler van de Tricolores, in de periode dat Willem II in opspraak kwam vanwege het manipuleren van wedstrijden.

Maar de naam van de verdediger viel ook bij een Italiaanse club in een matchfixingzaak. Bij Ternana, een club uit de Serie B, zou Janse betrokken zijn geweest bij gemanipuleerde wedstrijden van Catania. De Siciliaanse club zou wedstrijden voor 100.000 euro hebben omgekocht. Janse ontkende altijd dat hij iets te maken had met deze matchfixing. Later werd hij daarvan vrijgepleit. Momenteel voetbalt Janse niet meer in Italië, maar in de Engelse vierde divisie bij Leyton Orient.

Laat Engeland nou net het land zijn waar je op van alles kunt gokken: zo kun je voorspellen welke speler van het team het eerste doelpunt in de wedstrijd zal maken. Verder kun je geld inzetten of Engeland in plaats van Rusland nog het WK Voetbal in 2018 mag organiseren. Ook kun je voorspellen of Leicester City-trainer Claudio Ranieri nog voor 1 januari 2019 geridderd zal worden of voor het stadion van Leicester City een standbeeld zal krijgen.

Terug naar gemanipuleerde wedstrijden, er hangt ook een vies luchtje aan de vriendschappelijke wedstrijd tussen VVV-Venlo en het Belgische Charleroi. Dit duel werd in de winterstop van 2013 gespeeld. Tijdens deze wedstrijd waren er veel aanmerkingen op beslissingen van het arbitrale trio. De drie mannen zouden door een matchfixer uit Singapore 25.000 euro zijn betaald om de vriendschappelijke wedstrijd te beïnvloeden. Bureau Sport dook in dit dossier en kwam het volgende te weten over deze gefixte pot:

Matchfixing is dus van alle tijden, maar er lijkt een oplossing te zijn. In België kwamen we dit innovatieve systeem tegen. Of hebben we dit initiatief van Ladbrokes niet eerder gezien bij een bekende videogame?

Facebook Comments