Muhammad Ali: Het Ontroerendste Verhaal

Muhammad Ali was de grootste sportman aller tijden. En nu is hij dood. Erik Dijkstra is groot Ali-fan en schreef daarom zijn verhaal over The Greatest:

Muhammad Ali is dood. Daarom staat de wereld even stil, zodat we even over hem kunnen praten en aan hem kunnen denken. Aan al die prachtige verhalen die samen zijn leven vormen. Een heldenleven.

Dit is het ontroerendste verhaal over Muhammad Ali. Ik kwam het vanochtend tegen in een boek en vond later een uitgebreide vorm op internet. Niet het meest heroïsche verhaal, zeker niet het meest beroemde. Maar het is wel het enige verhaal dat ik niet kan uitlezen zonder vol te schieten.

Een paar weken voor het gevecht tegen George Foreman kwam een vader met een zoontje naar het trainingskamp om Ali in actie te zien. Nu kun je je zoiets niet meer voorstellen, maar toen gebeurde dat nog vrij vaak. Ali was dol op aandacht en nam alle tijd om op de foto te gaan en met fans te kletsen. Dat deed hij dus ook met deze vader en zijn zoon die Jimmy bleek te heten.

Het was een warme dag in mei en het jongetje was vrij warm aangekleed. Hij droeg bovendien een pet op zijn hoofd. Ali werd nieuwsgierig en vroeg hem naar zijn kleding. Jimmy antwoordde: ‘ik heb leukemie. Door de chemotherapie ben ik helemaal kaal geworden. Ik ben naar je toe gekomen om je te vertellen dat ik je geweldig vind.’

Ali was ontroerd. Er werd een foto genomen, iemands uit Ali’s entourage liet hem afdrukken. ‘Voor mijn vriend Jimmy’ schreef Ali op de foto. Toen ze afscheid namen omhelsde Ali Jimmy en fluisterde in zijn oor: ‘Ik ga George Foreman verslaan en you are gonna beat cancer.’

Twee weken later kwam op het trainingskamp een telefoontje binnen. Het ging slecht met Jimmy, of Ali nog een keer langs wilde komen. Dat deed de bokser. Hij schrok zich kapot toen hij de kamer binnenkwam: Jimmy was net zo wit als de lakens van zijn bed.

Maar hij richtte zich op toen zijn idool binnenkwam: ‘Muhammad! Ik wist dat je zou komen!’ Ali keek de jongen aan en antwoordde: ‘Je weet toch wat ik je gezegd heb: ik ga George Foreman verslaan, en jij de kanker!’ Jimmy keek de beroemdste bokser aller tijden aan en zei: ‘Nee ik ga God ontmoeten en ik ga hem vertellen dat jij mijn vriend bent.’

De kamer viel stil. De twee omhelsden elkaar en Ali ging terug om te trainen. Een week later was Jimmy dood. Hij werd begraven met de foto van hem en Ali in zijn handen. Muhammad Ali hield zijn belofte: hij versloeg George Foreman en werd opnieuw wereldkampioen.

Ik geloof niet dat er een hemel is, maar toch denk ik dat Jimmy en Muhammad Ali elkaar weer gaan zien. Jimmy is voor altijd een jongetje van twaalf gebleven. Hij zal de Grootste Aller Tijden aankijken en zeggen: ‘Muhammad! Ik wist dat je zou komen!’ En ze zullen elkaar omhelzen.

Facebook Comments