Ten Napel: ‘Jammer dat ik geen handbalcommentaar meer geef’

De meeste mensen kennen hem als voetbalcommentator, maar Evert ten Napel heeft ook jarenlang verslag van handbal gedaan. Hij volgt ook dit jaar met veel interesse de prestaties van de Nederlandse handbaldames op het EK. Bureau Sport sprak met hem.

Tot zijn pensioen gaf Ten Napel voor de NOS radio- en televisiecommentaar bij handbalwedstrijden. Eerder deed hij dat al voor regionale kranten in de buurt van Emmen. Op 22-jarige leeftijd begon Ten Napel met handbal: “Ik speelde een tijdje met mijn vrienden in het derde team van handbalvereniging E&O uit Emmen, waar ik uit de buurt kom. Wat voor speler ik was? Een slechte. Maar ik ben te laat gaan handballen, je moet er jong mee beginnen. Ik handbalde toen voor de lol”. Daarnaast is Ten Napel ook teamleider van E&O en handbalscheidsrechter geweest. Een echte liefhebber van deze sport dus!

De voetbalcommentator volgt het handbal in de Nederlandse competitie tegenwoordig wat minder, maar het internationale handbal ziet hij nog wel, zoals de Nederlandse handbalvrouwen. Ten Napel vindt dat de Nederlandse handbalvrouwen geweldig bezig zijn op dit EK: “Ze spelen aantrekkelijk en snel handbal. Wanneer ze de bal hebben onderschept, komt Nederland er snel overheen. Veel teams hebben daar moeite mee. Nederland heeft een sterke lichting. Daarnaast zijn het mooie meiden”.

Ten Napel vindt dat de verdediging van de Nederlandse handbalvrouwen beter is geworden. Maar als het middenblok wegvalt door een tijdstraf bijvoorbeeld, dan kan de defensie het volgens hem moeilijk krijgen. “De hoeken zijn goed, maar niet top. Dat is het midden van Nederland wel”, aldus de oud-handbalcommentator.

Maura Visser (middenopbouw) is volgens Ten Napel erg belangrijk voor het Nederlandse handbalteam. Door een incident met oud-bondscoach Henk Groener werd zij lange tijd niet geselecteerd voor Oranje. Als Visser erbij was geweest in Rio, dan was Nederland volgens Ten Napel misschien Olympisch kampioen geworden: “Dat heb ik tegen Groener gezegd, maar hij zei toen niets”.

Vanavond neemt Nederland het op tegen Denemarken. Ten Napel: “Denemarken speelt hetzelfde spel als Nederland. Dat team kan ook snel omschakelen. Verder denk ik dat Noorwegen en Frankrijk (de twee andere halvefinalisten, red.) het Nederland lastig kunnen maken”.

Dit weekend is Ten Napel op pad als voetbalcommentator van FOX Sports wanneer de handbalvrouwen moeten spelen: “Maar ik krijg toch wel mee wat ze doen”. Ten Napel zou graag nog handbalcommentaar willen geven: “Ik heb nog tegen FOX Sports gezegd dat ze de handbalrechten moesten binnenhalen, maar dat heeft Ziggo uiteindelijk gedaan. Ik vind het wel jammer dat ik geen handbalcommentaar meer geef nu het Nederlandse team een rol speelt. Maar die dingen gebeuren eenmaal”.

De jongere generatie kent Ten Napel vooral vanwege zijn commentaar bij de voetbalgame FIFA. Tegenwoordig is er ook een handbalvariatie van dit spel. Ten Napel heeft een keer contact gehad om commentaar bij dit spel te geven, maar hij wil dat niet. “Laat iemand anders maar het commentaar geven die nu in dat wereldje zit, zoals Raymond Koning. Hij doet dat prima bij Ziggo Sport. Ik vind commentaar geven bij FIFA al genoeg”, aldus de handballiefhebber.

Vrijdag 16 december – 18:15u, Ziggo Sport: Nederland-Denemarken
Zondag 18 december – 18:00u, Ziggo Sport: Finale, Nederland-Noorwegen

Facebook Comments