Het Nederlandse tintje aan de Stanley Cup van de Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins won afgelopen nacht voor de vierde keer in het bestaan van de club de belangrijkste beker in het ijshockey: de Stanley Cup. En door de goalie van Pittsburgh, Matt Murray, zit er ook een Nederlands tintje aan die titel.

Matthew Murray werd op 25 mei 1994 geboren in Canada. Thunder Bay, om precies te zijn. Een kleine stad in de provincie Ontario. Zijn vader komt uit de Schotse hooglanden, maar zijn moeder – Fenny Seinen – is een Nederlandse. En daarom heeft hij een klein Nederlands vlaggetje op zijn masker laten zetten.

Begin oktober, toen het nieuwe National Hockey League-seizoen van start ging, hadden weinig mensen nog van Matt Murray gehoord. Sterker nog, hij had nog geen wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld. Murray maakte zijn minuten voor het opleidingsteam van Pittsburgh, de WBS Penguins.

Misschien keek hij met enige jaloezie naar een halve landgenoot. Een jongeman uit Amsterdam mocht namelijk wél voor het eerste team uitkomen: Daniel Sprong. Op zijn zevende verhuisden hij en de rest van de familie Sprong naar Canada om Daniel’s droom te vervullen. Hij wilde spelen in de NHL. En dat lukte. In de zomer van 2015 werd hij bij de draft gekozen door Pittsburgh.

Een droomteam. Bij Penguins spelen namelijk een paar van de beste ijshockeyers ter wereld. Evgeni Malkin en Phil Kessel bijvoorbeeld. En Sidney Crosby, die in 2010 Canada naar de gouden medaille schoot tijdens de Olympische Spelen.

Sprong kwam uiteindelijk tot achttien wedstrijden in de hoofdmacht, waarin hij twee keer scoorde. Hij maakte niet veel minuten op het ijs en de club vond het beter om hem een niveautje lager te laten rijpen. Niet lang daarna werd Matt Murray juist opgeroepen voor de NHL-club.

Eerste doelman Marc-Andre Fleury raakte geblesseerd en de tweede goalie van de club, Jeff Zatkoff, was geen zekerheidje. En dus kreeg Murray zijn kans. En hij liet zich zien. Uiteindelijk kwam hij tot dertien wedstrijden in het reguliere seizoen. Maar nog belangrijker; hij was de eerste doelman tijdens de 21 wedstrijden die Pittsburgh Penguins nodig had om de Stanley Cup te winnen.

Met zijn 21 jaar is hij de jongste goalie die ooit een basisplaats had in de playoffs voor Pittsburgh. Hij ligt officieel nog voor twee jaar vast in Pittsburgh, maar de verwachting is dat zijn contract snel opgewaardeerd wordt.

En over onze volle landgenoot, Daniel Sprong, hoeven we ons ook geen zorgen te maken. Hij krijgt komend seizoen gewoon weer een nieuwe kans bij het Nederlands getinte Pittsburgh.

Facebook Comments