Nike wint zondag voor het eerst het EK

Donderdagavond was niet alleen de uitslag van Duitsland-Frankrijk 0-2, maar ook de wedstrijd Herzogenaurach-Hilversum werd 0-2. Het Beierse Herzogenaurach is namelijk de plek waar het hoofdkantoor van Adidas staat, en Hilversum is de standplaats van het Europese hoofdkantoor van Nike. Voor het eerst in 44 jaar staat er geen team in de finale van het EK dat gesponsord wordt door Adidas. Voor Nike wordt het pas de tweede keer dat een van hun teams in de EK-finale staat. De prijzenkast van Nike is overigens nog opvallend leeg. Van alle EK’s en WK’s won Nike er slechts één. Brazilië werd in 2002 wereldkampioen met Nike als kledingsponsor, maar een EK won het Amerikaanse sportmerk nog nooit. Adidas is de grote kampioen als het gaat om gewonnen EK’s. Van de 15 voorgaande edities won Adidas 10 keer. Slechts eenmaal won een ander sportmerk. In 1992 werd Denemarken gesponsord door Hummel.

In 1960 werd het Europees kampioenschap voetbal voor het eerst georganiseerd. Tijdens het toernooi in Frankrijk werd geen van de vier deelnemende landen nog gesponsord door een sportmerk. De eerste drie winnaars van het EK, de Sovjet-Unie in 1960, Spanje in 1964 en Italië in 1968, droegen dan ook schitterende shirts zonder een logo van een kledingsponsor, maar alleen met het embleem van hun land.

EK 1

Tot en met het WK van 1970 in Mexico werden deelnemende landen niet gesponsord door kledingmerken. Dat veranderde in 1972 toen West-Duitsland met Adidas in zee ging. Dat land werd dus ook de eerste winnaar dat met de drie karakteristieke strepen op de mouw de beker in ontvangst nam.

EK 2

Het duurde tot 1992 voordat de hegemonie van Adidas werd doorbroken. De EK-winnaars van 1972 tot en met 1988 droegen allemaal Adidasshirts. Zoals gezegd de Duitsers in 1972, Tsjechoslowakije in 1976, West-Duitsland in 1980, Frankrijk in 1984 en Nederland in 1988, in het legendarische en in al zijn lelijkheid schitterende visgratenshirt.

EK 3

Euro 1992 werd gewonnen door Denemarken, gesponsord door Hummel en tot op heden het enige andere merk naast Adidas dat een EK-winnaar leverde.

EK 4

Na de sensationele winst van Denemarken in Zweden werden weer alle EK’s gewonnen door landen die in Adidaskleding rondliepen. Duitsland in 1996, Frankrijk in 2000, Griekenland in 2004 en Spanje in 2008 en 2012.

EK 5

Nike is op het EK een relatieve nieuwkomer. Hoewel de eerste voetbalschoen van Nike al uit 1971 dateert, en het bedrijf vanaf 1994 zich vol overgave op de voetbalmarkt begeeft met jarenlange sponsordeals met Brazilië, Nederland en Portugal, en door megacontracten met sterren als Ronaldo, Ronaldinho, Figo, Henry, Zlatan en Cristiano Ronaldo, duurde het tot het EK van 2000 voor Nike zichtbaar landen sponsorde. Zichtbaar, omdat Nike in 1996 al de shirts van Italië leverde, maar de Italiaanse bond niet met het Nike-logo op het shirt wilde spelen.

EK 6

Overigens had dit niets met Nike zelf te maken. Italië werd tussen 1974 en 1998 gesponsord door achtereenvolgens Adidas, Le Cocq Sportif, Diadora en Nike, maar nooit stond er een logo van de sportmerken op het shirt van de Azzurri. Ook op het shirt dat Italië droeg tijdens de finale van het WK in 1994 was het logo van Diadora dus niet te zien.

EK 7

Vanaf 2000 nam de aanwezigheid van Nike op het EK elk jaar toe. Werden tijdens het toernooi in Nederland en België nog maar drie landen door Nike gekleed (Nederland, België en Portugal), de toernooien daarna werd dat uitgebreid naar vier in 2008, vijf in 2012 en zes teams tijdens het EK van 2016: Portugal, Frankrijk, Turkije, Engeland, Kroatië en Polen. Adidas is dit jaar nog altijd koploper als het gaat om hoeveelheid teams dat het sponsort met 9. Bovendien is Adidas de officiële sponsor van Euro 2016 en levert het dus ook de ballen, de kleding voor scheidsrechters, de officials en vrijwilligers.

EK 8

De finale van Euro 2016 gaat Nike dus zijn eerste EK-winst opleveren. Het wordt ook de eerste finale van een EK of WK waar beide teams Nike-shirts dragen. Portugal is al sinds 1998 klant van Nike, en Frankrijk heeft sinds 2011 de Swoosh op de rechterborst staan. Opmerkelijk genoeg was de WK-finale in 2014 tussen Duitsland en Argentinië een All Adidas Final, en wordt de finale van aankomende zondag tussen Portugal en Frankrijk een All Nike Final. Zondag rond elf uur ’s avonds zijn of de Portugezen, of de Fransen blij, maar sowieso gaat de vlag uit bij het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum.

EK 9

Facebook Comments