Ook van deze tien sporters werden medailles gestolen

Bij Renate Groenewold werden maandag al haar gouden medailles gestolen. Ze is helaas niet de eerste sporter die dit overkomt. Een waslijst aan grote namen gingen haar voor.

1. Jesse Owens

Wat te denken van Jesse Owens. De Amerikaanse sprinter pakte op imponerende wijze vier gouden medailles bij de Spelen van 1936. Liefst 24 jaar later werd zijn eremetaal gestolen bij een tentoonstelling. Owens kreeg er replica’s voor terug, maar ook één van die exemplaren werd in 1976 ontvreemd bij een evenement.

2. Ellen van Langen

In Nederland zijn er eveneens slachtoffers van medailleroof. Atlete Ellen van Langen werd in 1992, het jaar van haar gouden plak op de 800 meter, opgeschrikt door een inbraak. De dieven namen de gouden erepenning van Oldenzaal mee en de sportmedaille van Amsterdam.

3. Klaas Vermeulen

Ook in het recente verleden komt diefstal van medailles voor. Klaas Vermeulen raakte vorig jaar zijn zilveren medaille van de Spelen in Londen kwijt nadat criminelen zijn huis in Amsterdam ongevraagd betraden. De hockeyer had er 1000 euro voor over om hem terug te krijgen, maar moest het doen met een door de hockeybond geregelde replica.

4. Foekje Dillema

De medailles van een andere atlete, Foekje Dillema, werden vier jaar na haar dood gestolen. Ze zouden in 2011 tentoongesteld worden, maar 17 van de 28 exemplaren werden buitgemaakt bij een inbraak in het huis van Gees Jorna uit Leeuwarden. Die had ze in beheer omdat Dillema de medailles niet meer wilde hebben. Ze was namelijk levenslangs geschorst door de atletiekbond die twijfelde of ze wel echt een vrouw was.

5. Piet Gunning

Piet Gunning was in de jaren dertig een begenadigd hockeyer en won met Nederland brons op de Spelen van Berlijn in 1936. Begin 2013 was zijn medaille na een inbraak in Arnhem verdwenen. De dieven kwamen door de achterdeur naar binnen en namen ook veel apparatuur mee.

6. Ton Boot

In augustus stond de basketbalcoach zijn medaille van het WK voor clubteams uit 1982 af aan een tijdelijk museum bij de Olympic Experience in Scheveningen. Tijdens het evenement troffen medewerkers van het museum de vitrine opeens leeg aan.

 

7. Rusty Smith

De Amerikaanse shorttracker had zijn bronzen medailles uit 2002 en 2006 zelfs keurig in een kluis opgeslagen, maar die werd in zijn geheel meegenomen toen zijn huis werd opgeknapt in 2012. Hij kreeg replica’s, de originelen werden nooit gevonden.

8. Tristan Gale

Deze Amerikaanse won goud in het skeleton in 2002. Negen jaar later verloor ze die medaille bij een inbraak in Californië.

9. Josh Davis

Bij de succesvolle Amerikaanse zwemmer werden in 2009 vier medailles uit zijn auto gestolen.

10. Joe Jacobi

Het grootste geluksverhaal komt uit de Verenigde Staten. Daar liet befaamd kanovaarder Joe Jacobi, goed voor slalomgoud op de Spelen van Barcelona, deze zomer zijn medaille in de auto liggen. Dieven namen de gouden plak mee, maar weken later vond een 7-jarige meisje het eremetaal terug in het vuilnis. Ze gaf de medaille terug aan Jacobi, die zijn geluk niet op kon en het meisje beloonde met 500 dollar. Laten we voor Renate Groenewold ook hopen op zo’n happy ending.

Facebook Comments