Poels: ‘Nederlands wielrennen staat er na jaren gezeur weer goed op’

Wout Poels komt zondag in de Dauphiné voor het eerst weer in actie na zijn geweldige triomf in Luik-Bastenaken-Luik. De Limburger moet Chris Froome aan de eindzege helpen, maar mag ook voor eigen succes gaan.

“Ik krijg een beetje een vrije rol, maar zal ook voor hem werken als het moet”, vertelt Poels aan Bureau Sport. De Limburger is net terug van een geslaagd trainingskamp op Tenerife met Team Sky.

“Froome staat er goed op, hij maakte een sterke indruk in Spanje.” De Dauphiné begint zondag met een heuse klimproloog. “Wel speciaal hoor, dat heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt.”

Poels heeft in de afgelopen maand gemerkt dat zijn status is veranderd binnen de ploeg. “Het is natuurlijk wel lekker binnen komen op een trainingskamp met de eerste klassiekerzege voor Sky, maar ik rijd daar rond met een Tourwinnaar en een wereldkampioen. Die zijn niet zo snel onder de indruk.”

“Die vrijheid om voor mezelf te gaan, had ik al wel. We gaan in de komende koersen wel zien of dat meer wordt. Ik ben in ieder geval goed uitgerust en heb heel veel zin in de Dauphiné en de Tour de France.”

De 28-jarige Poels keek met genoegen naar Steven Kruijswijk, die afgelopen weekend de Giro d’Italia als nummer vier afsloot na dagen in het roze gereden te hebben. “Die valpartij was even slikken, maar het is desalniettemin een super-Giro geworden voor de Nederlanders.”

Jaloers op Kruijswijk was Poels niet, maar hij had zelf ook graag de Giro gereden. “Ik heb wel de ambitie om die rondes voor het klassement te rijden, maar kan nu niet zeggen dat ik het daar ook goed had gedaan. Voor hetzelfde geld werd ik helemaal naar huis gereden.”

De goede prestatie van Kruijswijk is na het sterke optreden van Tom Dumoulin in de Vuelta weer een teken dat het Nederlandse wielrennen in de lift zit. “Na alle jaren gezeur dat we er niet goed op stonden, valt het eigenlijk best wel mee”, zegt Poels lachend.

Dat moet tot uiting komen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar Poels in augustus de tijdrit en de wegwedstrijd mag rijden. “Dit is een heel mooie kans voor mij om twee onderdelen te rijden. In de tijdrit is een medaille wel heel hoog gegrepen, maar die wegwedstrijd moet me goed liggen. Het masterplan moet nog gemaakt worden, we hebben in ieder geval een goede selectie.”

Poels is niet van plan om de andere evenementen van de Spelen te gaan bekijken. Zelfs de 100 meter van Dafne Schippers zou hij laten lopen. “Ik denk het wel ja. Het is gewoon heel belangrijk om me te focussen op die wedstrijd.”

Facebook Comments