Reitsma over EK: ‘Wachten op een vedette die opstaat’

De groepsfase van het EK zit er (eindelijk) op, dus Bureau Sport vindt het de hoogste tijd om de balans op te maken. En dat doen we met wie anders dan onze vaste commentator Theo Reitsma, die onder andere commentaar gaf bij de WK-finale van 1978 en de EK-finale van 1988.

“Ik laat dat toernooi tot mij komen en dan denk ik verrek: heb ik nou naar Hongarije-Oostenrijk zitten kijken? Dat doe ik dan ook niet te vaak. Ik pluk er een stel wedstrijden uit, Spanje-Kroatië was toch wel aardig net als Portugal-Hongarije en België-Turkije.”

“Ik begrijp dat het gedaan is om die kleine landen ook de charme van een groot toernooi te geven, maar ik weet niet of de grote gebruikers daar blij van worden. Die eerste ronde is toch altijd om het kaf van het koren te scheiden en dat is nu helemaal zo.”

“Het heeft gewoon een paar weken geduurd om van 24 naar zestien landen te gaan. Gelukkig begint nu de knock-outfase. Ik twijfel over wie er nu favoriet is. Ik snap de discussies over België, die steken er niet bovenuit. Duitsland zit degelijk in elkaar en Spanje is erg goed.”

“Althans, dat dacht ik bij die goed uitgespeelde goal van Morata tegen Kroatië. Vervolgens komen die Kroaten terug en dan zie je toch dat inzet een geweldige rol speelt. Eigenlijk is het vooral wachten op een vedette die opstaat. Niet iemand zoals Zlatan, maar een geweldige eenling die het team beter laat spelen.”

“Dat moet dan volgens veel mensen Ronaldo zijn, maar die geeft dit seizoen al een paar marathons gelopen op de velden. Daar wordt wel heel veel van gevraagd. Bovendien gaat het steeds over hoe z’n haar zit en dergelijke, dat moet hij toch weten. Ik zie vooral een speler die winnen heel erg belangrijk vindt en niet alleen maar mooi staat te zijn.”

“Ik vind het geweldig voor IJsland en Ierland dat ze in de achtste finales staan, maar dat is vooral leuk voor de mensen die uit die landen komen. Het is aardig om ze aan het werk te zien, echt spektakel levert het alleen niet op. Het wordt pas interessant nu het er echt omgaat en er spanning bij komt kijken.”

“Er is eigenlijk nog geen speler geweest waarbij ik de behoefte had om er meer over te weten. Ik kijk altijd met extra belangstelling naar Frankrijk omdat Didier Deschamps daar de bondscoach is. Ik was geweldig onder de indruk van zijn leiderschap op het WK 1998, maar nu is het de vraag of hij dat als coach ook voor elkaar krijgt.”

Facebook Comments