Wat eet Tom Dumoulin tijdens een dag in de Tour de France?

Er staat de renners in de Tour weer een beest van een etappe te wachten. Ze trekken in 160 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Culoz. Een flinke bergrit met in totaal zes cols, waarvan één van de buitencategorie. Om dat fysiek aan te kunnen heb je behalve een goede conditie ook goede voeding nodig. Maar wat precies?

Als iemand het kan weten, dan is het sportdiëtiste en kok Janneke Pieterson. Met haar bedrijf Sportkeuken verzorgde ze vier jaar lang het eten van team Giant-Alpecin in de Tour de France en de Vuelta. “De renners krijgen gemiddeld zo’n 6.000 calorieën per dag binnen, dan is variatie erg belangrijk.”

En dat begint al bij het ontbijt. “Ze eten bijvoorbeeld geweekte muesli, rijst, yoghurt, kwark, sapjes, pasta en nog heel veel meer”, vertelt Pieterson. “Het is vooral belangrijk dat ze veel koolhydraten binnenkrijgen. Eiwitten zijn dan niet zo belangrijk, dat is meer voor het herstel. Hoewel de renners ook heel graag een lekker omeletje bij hun ontbijt hebben!”

Janneke Pieterson Giant-Alpecin

Terwijl de renners tijdens de race nog aan het afzien zijn, is Janneke onderweg naar de volgende slaapplek van het team. “Ik ben een groentemens, dus ik kocht bij de aankomstplaats alvast veel verschillende soorten in. Het koken zelf gebeurt in de hotelkeukens. Bij een grote koers als de Tour vinden de hotels dat geen probleem.”

Om de renners tijdens het avondeten voldoende groente te laten eten, heeft Pieterson een trucje bedacht. “Ik gebruik veel verschillende groentes door elkaar. Soms zet ik wel acht verschillende soorten op tafel. Ik kook ze kort, zodat ze lekker knapperig blijven en voeg dan olijfolie, kruiden of sesam toe om ze op smaak te brengen.”

Janneke Pieterson Giant-Alpecin 2

Maar er zijn ook zaken die haar keuken niet binnenkomen. “Ongezonde vetten, boter en nutella. Dat is te slecht. Als er een mooie overwinning is geboekt dan krijgen ze echt wel iets lekkers. Bijvoorbeeld een chocoladetaartje als toetje, of Tom Dumoulin houdt enorm van Thais, Aziatisch eten. Maar over het algemeen houd ik het gezond.”

En nu we het toch over Tom Dumoulin hebben; hoe kan het eigenlijk dat iemand met zo’n uitgebalanceerd sportdieet toch midden in een etappe een camper van toeschouwers in moet omdat zijn maag opspeeld? “Ja, dat is moeilijk te verklaren. Misschien is de groente met vies water gewassen. Dat kan in Frankrijk. Of dat hij tijdens het tandenpoetsen teveel water binnen heeft gekregen. Het kan in hele kleine dingen zitten.”

En ook voor de amateurfietsers die hun racefiets dezer dagen weer uit de schuur plukken heeft Pieterson nog wel wat tips. “Eet voor je gaat fietsen lekker gevarieerd met veel groentes. En na de race moet je genoeg tijd nemen voor je herstel. Dan is het belangrijk dat je veel eiwitten binnenkrijgt voor het herstel van je spieren. En nog een laatste tip: vocht, vocht, vocht! Voldoende drinken is essentieel!”

Facebook Comments