Ronald de Boer: ‘Inter was een inschattingsfout’

Vervelend nieuws vandaag uit Italië, Frank de Boer is ontslagen bij Internazionale. Al na drie maanden moet De Boer zijn koffers pakken, iets wat al weken in de lucht hing. De 1-0 nederlaag tegen Sampdoria was de druppel. Inter Milan staat twaalfde na elf wedstrijden.

Op de radio bij onze Frank en Erik gaf tweelingbroer Ronald de Boer al aan dat het pijn deed om zijn broer zo te zien struggelen. En nu het ontslag definitief is, denkt hij niet anders: “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Hij ook. Hij was strijdbaar en bij winst blijf je nog aan. Helaas liep het anders. Je hoopt dat hij daar succes heeft in Italië, maar de laatste zeven dagen zat dit er al aan te komen”, zegt hij tegenover Bureau Sport.

Toch gek, omdat vorige week vice-president Javier ‘Mister Inter’ Zanetti nog aangaf vertrouwen in Frank de Boer te hebben. “Mijn gevoel zegt dat dat nergens op slaat. Het contrast is zo groot. Want nu is mijn broer ontslagen. Dan is hetgeen wat hij vorige week zei, niet de waarheid.”

“Er zijn daar veel andere belangen dan alleen het voetbal, daar ligt het grote probleem.” Frank de Boer kwam namelijk in een wespennest terecht, waar in de laatste zes jaar negen trainers zijn ontslagen. “Wat is het beleid dan”, vraagt Ronald de Boer zich af.

“Je moet desondanks ook naar jezelf kijken”, vervolgt De Boer. “Frank is er niet geslaagd om de boel op de rit te krijgen. Dan kan je bepaalde factoren aanwijzen. De selectie was nog niet wedstrijdfit en veel te groot. Er zouden zeven of acht spelers vertrekken, maar er kwamen er twee bij. Waaronder Gabriel Barbosa Almeida. Op die transfer had Frank geen inspraak. Gabriel was er ineens. Kortom, je hoopt je te focussen op alleen het voetbal, maar er kwamen veel andere, indirecte zaken bij kijken. We dachten dat Inter – een mooie club verder – bij hem paste. Maar dat is een inschattingsfout geweest.”

De vraag is dan of Frank de Boer wel wist waar hij aan begon. “Natuurlijk wist hij dat, maar je hoopt je alleen op voetbalinhoud te hoeven focussen. Je hoopt altijd dat je een spelersgroep alsnog zo kan kneden, dat jij het wel aan de praat krijgt. Bij Ajax kon hij bijvoorbeeld wel direct op zijn doel af.”

Er valt nu misschien een last af van de schouders van de voormalig trainer van Ajax en Inter. Geen druk meer vanuit de club en de pers. “Een last valt er niet per se af, wel heeft hij nu niks meer aan zijn hoofd. En ik geloof ook in het positieve. Dit is een vervelende ervaring, maar een leerzame. Ze zeggen ook wel dat je beter wordt van nederlagen. Als je bij andere clubs aan de slag gaat, moet je flexibeler kunnen zijn.”

De Boer verwacht dat zijn broer nu wel een echte sabbatical gaat nemen. En wat gaat de toekomst ons brengen, zien we dan twee De Boers op één bank net als de gebroeders Koeman? “Haha, nou, in de toekomst misschien. Nu nog zeker niet.”

Facebook Comments