Sjaak Swart over vertrek De Boer: ‘Misschien binnenkort Barça of United’

De kogel is door de kerk, het hoge woord is eruit. De wegen van Ajax en Frank de Boer zullen na afloop van dit seizoen scheiden. Een enorme teleurstelling voor ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart. Maar, zegt hij tegen Bureau Sport, “het komt altijd weer goed”.

“Zo ontzettend jammer dat Frank Ajax verlaat. Zo’n ‘toffige’ jongen kan gelukkig via de voordeur vertrekken. Hij is een Ajax-icoon en heeft net als ik een lange loopbaan in Amsterdam gehad. Dan is het jammer dat zo iemand vertrekt. Maar hij heeft alles eruit gehaald wat erin zat en heeft geweldige prestaties neergezet. Of hij dit nog even heeft overlegd met mij? Nee, daar hij heeft zijn broer en een zaakwaarnemer voor.”

De toekomst van De Boer is nog onduidelijk. Als het aan Sjaak ligt is hij wel klaar voor het grotere werk. “Frank is ook een jongen die het hoogste wil halen en echt voor de top gaat. Misschien gaat hij binnenkort wel naar Barcelona of Manchester United. Dat kan hij zeker aan. Of dat nu al aan de orde is? Dat weet ik niet, ik had eigenlijk gedacht dat hij nog een jaartje zou blijven. Maar ja, ik had ook op het kampioenschap gerekend natuurlijk, dat is ook een beetje anders gelopen.”

De Boer was een baken van rust in rumoerige Ajax-tijden. De fluwelen revolutie van Cruijff, de onrust rondom Jonk, De Boer was onaantastbaar. Toch ziet Swart geen problemen voor de nieuwe coach. “Ajax is een club die al over de honderd jaar bestaat. Met Ajax komt het altijd weer goed. Een puinhoop hoeft het niet te worden, maar het zal even zoeken worden hè. Een nieuwe trainer, nieuwe spelers, dat zal niet één, twee, drie geregeld zijn. We hadden gerekend op het kampioenschap, dan had je je geplaatst voor de Champions League. Nu moet je vroeg voorrondes gaan spelen en nóg eerder gaan trainen. Dat wordt rommelig natuurlijk.”


“Wie de ideale nieuwe trainer is? Geen idee. Er zijn dus wel een aantal kandidaten. Onder andere Peter Bosz. Dan nemen we Jordi Cruyff erbij. Ja, zij zouden mijn zegen wel krijgen. Peter is dus een jongen die van aanvallend voetbal houdt, leuk voetbal. Dat heeft hij bij Vitesse laten zien, elk jaar weer. Ook had ik Morten Olsen wel een goede gevonden, maar die schijnt te stoppen. Dat vind ik nou een persoon die Ajax meteen weer kan laten spelen zoals Ajax altijd gespeeld heeft. Het is in feite een Ajacied. Hij heeft een hoop ervaring met het Deens elftal en liet dat ook spelen zoals Ajax. Frank Rijkaard zie ik wel zitten, maar die wil ook niet meer. Ik weet niet hoe Ajax er zelf over denkt, misschien hebben ze bij voorbaat al gekeken naar een opvolger. Dat zou in feite wel moeten omdat dit vertrek niet de allergrootste verrassing is.”

Swart liet zich onlangs ook uit over het feit dat De Graafschap over de schreef ging ik de laatste competitiewedstrijd van Ajax. Daarop kreeg hij een stortvloed aan reacties. “Hele goede, maar ook behoorlijk wat slechte”, aldus Swart. “Dat weet je nu eenmaal als je je mond opentrekt. Allemaal leuk en aardig, maar die mensen weten niet precies wat er gebeurd is. Ik ben vroeger heel veel naar de Graafschap wezen kijken omdat ik dat een leuke club vind. Maar ik vond een paar uitlatinkies die ze deden vóór de wedstrijd, maar ook erna, niet goed. Daar hou ik niet van. Ik heb gezegd hoe ik erover denk. Ik blijf dat doen, daar heb ik maling aan. Mijn voorspelling? Van mij mag MVV op z’n gemak winnen. Al vind ik MVV nou niet echt een club die met een nulletje of vier gaat winnen. Ik had liever gezien dat Almere City tegen De Graafschap moest, die zijn in vorm. Ik vind het heel leuk hoe Almere speelt met Jack de Gier, daar moet ik Jackie echt een compliment voor geven. Dus wens die Evenblij met Willem II maar veel succes van me!”

Facebook Comments