Het succesvolle Nederlandse wielerseizoen onder de loep

De Eneco Tour, met een Nederlandse winnaar, is nog maar net afgelopen en het WK wegwielrennen in Qatar moet nog komen. Toch zit het wielerseizoen er wel zo’n beetje op. En wat voor een seizoen: de Nederlanders lieten zich van hun allerbeste kant zien.

Bureau Sport ging deze week langs bij de Eneco Tour en sprak onder meer met Pieter Weening. Hij kan meepraten over succes, dit jaar won hij de Ronde van Noorwegen. “Nu moeten de mensen ervan genieten, want het kan straks ook wel een keer anders uitpakken. Dit blijft natuurlijk niet zo doorgaan.”

In eerste instantie kende Niki Terpstra persoonlijk een ongelukkig seizoen – hij kon zijn NK-titel niet verdedigen – maar uiteindelijk won hij wel de Eneco Tour. Hij heeft genoten van het afgelopen wielerseizoen. Voor Terpstra kwam het Nederlandse succesjaar niet als een verrassing. “We hebben hier iedere keer tegen aan zitten hikken. Als het dan eens een keer wel de goede kant op gaat, dan zit dat wel in het verwachtingspatroon.”

Bekijk hier de hele video:

“We hebben overal goed meegedaan”, hoor je Weening zeggen. Als je alles op een rijtje zet, dan klopt dat ook wel. Het begon bij Wout Pouls. Het duurde liefst 28 jaar, maar eindelijk won hij, een Nederlander, de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Daarna keek iedereen massaal naar Steven Kruijswijk. Was er iemand beter in de Giro d’Italia dan hij? Zó in vorm, maar door een val won hij deze Grote Ronde niet.

En dus werden de ogen gericht op Dumoulin, die ook al zes dagen in de roze trui reed. Dit werd zijn jaar. Want in de Tour de France onderstreepte de Limburger zijn kwaliteiten nog maar eens. Hij won een tijdrit en de koninginnenrit. Hoe bijzonder is dat? In één kalenderjaar won hij in alle drie Grote Rondes een etappe. Er zijn niet veel renners die dat ook deden. En dan ook nog eens een zilveren medaille op de Olympische Spelen, ondanks een polsblessure. Chapeau.

Laten we ook de prachtige overwinning van Bauke Mollema in Clásica San Sebastián niet vergeten. En het verhaal van Robert Gesink blijft speciaal. Vaak bestempeld als groot talent, maar kon het in de Grote Rondes nooit waarmaken. Tot nu toe. Daar was hij dan eindelijk, hij reed een ijzersterke Vuelta en pakte niet zomaar zijn eerste etappezege, hij won de koninginnenrit.

Dylan Groenewegen – won de eerste etappe van de Eneco Tour – en dus Niki Terpstra boekten voorlopig het laatste succes voor de Nederlanders. Hopelijk zit er nog venijn in de staart van dit seizoen, zoals op het WK in Qatar. Het is idealistisch, maar het seizoen kan niet beter worden afgesloten met een Nederlandse wereldkampioen.

Facebook Comments