‘Tijdens een wedstrijd gaat er wel een pakje kauwgom doorheen’

Nederland ligt op koers voor de Europese titel bij het honkbal. Nog geen wedstrijd verloren, niks aan de hand dus. Maar omdat het EK, dat dit jaar in Hoofddorp wordt gehouden, de beslissende fase ingaat, sprak Bureau Sport met ex-international Vince Rooi, die afgelopen maandag afzwaaide bij het Nederlands team.

Eerst maar die vooroordelen over het honkbal uit de wereld helpen, want dat zijn er nogal wat. Nu het EK in Nederland wordt gespeeld, komen de vooroordelen uiteraard weer naar voren.

-Honkballers eten alleen maar kauwgom
“Haha, dat ligt er maar aan per speler. Of ik het gebruikte? Ik had altijd wel iets, ja. Zonnepitten of kauwgom. Van die bubblicious kauwgom. Dan ging er wel een pakje doorheen tijdens een wedstrijd. Waarom iedereen dat massaal neemt, weet ik niet precies. Het is een cultuur ‘iets’ geworden. Van vroeger, toen ze pruimtabak in hun mond hadden. Het is voor mij denk ik voor het gevoel en routine, ik word er relaxter van.”

baseball-kauwgom

-Honkballers dragen altijd een pet
“Tijdens de wedstrijd heb je dat altijd wel op. Maar ik draag nu ook bijna elke dag wel een pet. Gewoon leuk om te dragen. De helmen zijn voor de bescherming, maar de pet is een modedingetje. Het past bij je kleding en zo’n pet geeft je een bepaald gevoel.”

-Honkballers hebben geen conditie
“Veel mensen verkijken zich daarop, ben ik van mening. Het lijkt inderdaad wel statisch, als honkballer ben je niet veel in beweging. Het is daarentegen wel explosief. Je bent de hele tijd sprintjes aan het trekken en andere acties met aangooien aan het maken. Verder moet je ongeveer drie uur lang mentaal gefocust zijn, dat is ook erg zwaar, hoor.”

-Het EK stelt niks voor, Nederland wordt toch wel kampioen
“Het is wel zo dat spelers die in Amerika op het hoogste niveau spelen, bijna niet in actie kunnen komen voor de nationale ploeg. Die competitie is nog bezig en teams laten de spelers dan niet zomaar gaan. Ook niet voor het EK, dat niveau vinden ze niet hoog genoeg.” Zo kwam Andruw Jones, een van de beste speler die Nederland ooit gehad heeft, maar twee keer uit voor Nederland. Tegenwoordig is Jones de coach van het Nederlands team.

nederland-europees-kampioen-honkbal

Jones lijkt met zijn team ook weer af te gaan op een nieuwe Europese titel, nadat Nederland die al 21 keer eerder won. Het zou geen verrassing zijn als ze dit jaar weer kampioen worden. Rooi: “Maar, honkbal kan heel raar lopen. Je zal altijd moeten presteren. Italië en Spanje hebben bijvoorbeeld ook goede teams. Zeker tegen hen moet je echt je A-game brengen om te winnen. Een overwinning hangt ook erg af van de focus, die moet je echt altijd hebben.”

Ondanks dat Rooi na meer dan 100 interlands nu international af is, geniet hij nog van het EK. Hij volgt het toernooi op de voet. “Er zijn een paar landen die goed meegaan, maar Nederland heeft veel talent. Er zijn genoeg mensen die het team kunnen dragen en op belangrijke momenten kunnen doorkomen.”

Die mensen moeten zich vanavond laten gelden, dan treedt Nederland aan tegen dat andere ongeslagen land in de winnaarspoule, Spanje. “Ik denk dat het een goede wedstrijd gaat worden. De Spanjaarden hebben goede werpers en slagmensen, ze zijn altijd gevaarlijk. Dat een paar jongens de Nederlandse competitie kennen, maakt het alleen maar interessanter. Maar wij hebben een goede combinatie van drie punten: pitchen, de defence en het doorkomen op de juiste momenten. Ik heb zeker vertrouwen in een overwinning.”

En wat de finale dan wordt? “Ik denk dat Spanje nog wel eens kan gaan verrassen. Die ploeg zit net als Nederland in de winnaarspoule, dus zij kunnen elkaar in de finale ook nog tegenkomen. Ik denk dat zij weer tegen elkaar gaan spelen in de finale.”

Facebook Comments