De ultieme culthelden van Frank en Erik

Wie is jouw favoriete cultheld? Frank en Erik oreren erop los in het blad van onze vrienden van SANTOS, waar zij namens Bureau Sport iedere keer een bijdrage aan leveren. En de laatste keer bespraken zij hun ultieme culthelden. Ga het weekend lekker in met de mooie uitspraken van Frank en Erik!

‘Prince Polley was één van de eerste negers bij FC Twente. Zijn bijnaam was De Chocoprins. Dat kan nu echt niet meer.’

Erik: “Wie is jouw ultieme cultheld?”
Frank: “John Feskens van Willem II. Mijn cluppie.”
Erik zucht.
Frank: “D’n Beitel was zijn bijnaam. Vanwege zijn vooruitstaande kin. Ik vond het meer op een kassa lijken. Of zo’n ouderwetse centenbak. Echt een cultkin. Hij was libero. Dat vond ik ook gaaf.”
Erik: “Speelde jij ook libero dan?”
Frank: “Nee, was ik dat maar geweest. Libero’s bestaan niet meer. Ze stonden achter de verdediging een beetje te schreeuwen en die ballen naar voren te poeieren. Feskens scoorde veel met afstandsschoten. Ik had zelf ook een goed afstandsschot.”
Erik: “Ik krijg bijna de indruk dat als jij libero had gestaan, je een aardige profvoetballer was geworden.”

John Feskens
John Feskens

Frank: “Zou zomaar kunnen. Maar nog even over John.”
Erik: “Er is nóg meer?”
Frank: “Wist je dat ik hem gebeld heb als zestienjarige? Eerst naar 008 gebeld en gevraagd naar het nummer van John Feskens uit Tilburg. Dat kreeg je dan gewoon en dan kon je hem bellen. Ik belde hem op zijn verjaardag, het was de dag voor Willem II-Ajax. Ik zei: ‘Hoi John, dit is Frank uit Den Haag. Gefeliciteerd en succes morgen’.”
Erik: “Ik dacht: er komt nu een waanzinnige telefoonprank. Maar jij zegt alleen maar: ‘Gefeliciteerd en succes’. Schitterend.”
Frank: “Hielp niets. Ze verloren met 1-0.”
Erik: “Mijn ultieme cultheld was, ik zal het ook maar een beetje dicht bij huis houden, Prince Polley. Die had een dikke reet en kon er eigenlijk niet veel van. Maar toch keken we er graag naar bij Twente. Hij was een van de eerste negers bij de club. We zongen: ‘Oeh ah Polley is er, Polley is er’. Zijn bijnaam was de chocoprins. Dat kan nu echt niet meer. Ik had niet het idee dat Prince Polley er erg mee zat. Het zou ook kunnen dat hij het allemaal niet begreep. Hij lachte overal om.”
Frank: “Heb je hem weleens gebeld?”
Erik: “Nee, dan kon ik blijven bellen. Twente had zo’n goede ploeg in die tijd. Al was Polley wel de meest bijzondere. Hij kwam uit Ghana. Daar ging je van alles bij fantaseren.”

Prince Polley (links) en Markus Munch (rechts)
Prince Polley (links) en Markus Munch (rechts)

Frank: “Willem II had ook een Ghanees, Jatto Ceesay. Die was wel erg goed.”
Erik: “Oh ja, jullie Ghanees was wél weer goed. Zullen we eens buiten onze eigen habitatjes kijken? Wat dacht je van Berry van Aerle?”
Frank: “Ja, maar wat kun je daar nog aan toevoegen? Berry is al bijna uitgecultiveerd. Net als Theo Janssen.”
Erik: “Ik vind wel dat Theo een nieuwe dimensie heeft gegeven aan zijn cultschap met die enorme baard van hem. Heb je dat gezien?”
Frank: “Ja. Maar laten we wat ruimte overhouden voor de cultheld aller culthelden: Maradona.”
Erik: “Terecht. Messi en Ronaldo zijn ook goed, maar Maradona, daar kwam nog zoveel emotie bij kijken. Het was altijd gekte rond die man.”
Frank: “Ik weet nog dat we na de eerste Bureau Sport in een interview zeiden: als we Maradona kunnen interviewen, stoppen we.”
Erik: “Jaha, weet ik nog. Er kwam gelijk een reactie van: laat dat alsjeblieft snel geregeld worden, dan kunnen die twee klootzakken van de buis.”
Frank: “Bij Maradona denk ik meer aan het WK’90 dan dat van ’86.”
Erik: “Klopt. Toen liep-ie half mank, er was van alles met zijn lijf aan de hand. Toch kwamen ze steeds een rondje verder. Brazilië had 12-1 moeten winnen. Maar Maradona stak een keer Caniggia weg en het was gebeurd. Sloeg nergens op. Dat was een veel groter wonder dan die handsbal.”
Frank: “Caniggia, ook een cultheld. Die snoof nog meer dan Pluisje.”
Erik: “Als hij bij de zijlijn stond had je weinig aan hem. Hij snoof zo al het krijt naar binnen.”
Frank: “Het mooiste aan Maradona vond ik dat het eigenlijk helemaal geen atleet was. Hij was klein en dik.”
Erik: “Ga je nu zeggen dat jij ook zo goed als Maradona had kunnen zijn?”
Frank: “Als ik libero had gestaan wel.”

Facebook Comments