Vanavond in Bureau Sport: Dafne Schippers miste goud in Rio letterlijk op haar!

De paardenstaart van sprintster Dafne Schippers kostte haar olympisch goud in Rio de Janeiro! Uit onderzoek van Bureau Sport blijkt dat de Utrechtse atlete 0,4 seconden sneller zou zijn geweest zonder haar lange haren; genoeg voor goud op de Spelen in 2016.

Tijdens de 200 meter-finale in Rio kwam Schippers in 21.88 over de finish, terwijl winnares Elaine Thompson daar slechts 21.78 seconden voor nodig had. Volgens het onderzoek van Bureau Sport-presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra had Schippers de Jamaicaanse dus dik kunnen verslaan. “Dat scheelt heel veel”, reageerde Schippers na het horen van de resultaten.

Voor het onderzoek bezocht Bureau Sport de windtunnel bij de Technische Universiteit Eindhoven. Erik Dijkstra droeg iedere meting een andere pruik en stond in nagenoeg dezelfde positie in een windtunnel. Zo werd de aerodynamica van verschillende ‘kapsels’ gemeten. De nulmeting werd gedaan met zijn eigen kapsel, daarnaast werden een Shelly-Ann Fraser-coupe, Dafne Schippers-staart en de snelheid met een badmuts gemeten.

Resultaten
De resultaten op een rijtje:
Eriks eigen kapsel: 0
Erik met Shelly-Ann Fraser-coupe: 0.44 seconde trager dan referentie
Erik met Dafne Schippers-staart: 0.04 seconde trager dan referentie
Erik met een badmuts (kaal): 0.36 seconde sneller dan referentie

In de windtunnel werden de krachten gemeten bij 10 meter per seconden, wat ongeveer de topsnelheid is van een sprintster op de 200 meter. De conclusie is duidelijk: “Puur aerodynamisch gezien, is een kale Dafne Schippers sneller”, aldus professor Bert Blocken van de TU/e.

Schippers: ‘wil wel als normaal mens door het leven’
Geconfronteerd met de resultaten kijkt Dafne Schippers toch wel even vreemd op. “Al onze kleding is super strak, dus daar zijn we al erg aerodynamisch. En ik heb mijn haar in een staart, strak naar achteren. Dat scheelt natuurlijk wel.”

Toch staat Schippers open voor innovaties: “Misschien moet ik toch maar met een badmuts gaan lopen”, lacht de Utrechtse. “Als dat resultaat heeft, kijken we wel verder.”

Het hele gesprek met Dafne Schippers en het onderzoek bij de TU/e zie je vrijdagavond om 22:00u in Bureau Sport bij BNNVARA op NPO 3.

Facebook Comments