De vijf opmerkelijkste Oranje-debutanten

Het gaat maar door met de debutanten-regen bij het Nederlands elftal. Sinds de aanstelling van Danny Blind als hoofdcoach waren al elf spelers nieuw bij Oranje, afgelopen woensdag kwamen er nog eens twee bij: Bart Ramselaar en Joshua Brenet. Mogelijk komt er nog één bij. Marten de Roon is opgeroepen voor het WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg.

Het is opmerkelijk hoeveel nieuwe spelers Blind – al dan niet noodgedwongen – oproept voor zijn selectie. Tijd voor een lijstje, want ook dit zijn vijf opmerkelijke debutanten!

1. Heini Otto

Heini Otto wordt in het Oranjeshirt gehesen door bondscoach George Knobel en Johan Neeskens.
Heini Otto wordt in het Oranjeshirt gehesen door bondscoach George Knobel en Johan Neeskens.

Heini Otto zelf was misschien nog wel het meest verbaasd dat hij zou spelen voor het Nederlands elftal. Voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Joegoslavië bracht Otto zijn toenmalig teamgenoot Jan Jongbloed naar het vliegveld. Maar wat bleek? Willem van Hanegem was nergens te bekennen. Bondscoach George Knobel zag in Otto, die toevallig aanwezig was, een vervanger voor de Kromme. Otto begon op de bank, maar een jongensdroom kwam uit: hij mocht nog een kleine twintig minuten spelen.

2. Ugur Yilderim

Zo’n grote voetbalheld als Zinedine Zidane werd hij niet, maar Ugur Yildirim was in ieder geval op één punt beter dan de Franse voetballer. Niemand kon zo goed vrije trappen nemen als Ugur Yildirim, de Free Kick Master van 2004. Marco van Basten was gecharmeerd van Yildirim, die zelf nog de keuze moest maken tussen Nederland en Turkije. Hij koos voor Nederland, maar hij wist niet te imponeren in ons nationale elftal. Hij speelde enkel een oefeninterland tegen Engeland.

3. Sander Boschker

Wie dacht dat Barry van Galen met zijn 34 jaar de oudste debutant van Oranje was, heeft het mis. Op 1 juni 2010 kwam Sander Boschker binnen de lijnen voor Michel Vorm in de wedstrijd tegen Ghana. Zijn leeftijd op dat moment: 39 jaar. De Twente-icoon speelde een helft, en daar zou het ook bij blijven voor hem. Maar hij pikte wel nog mooi het WK in Zuid-Afrika mee.

4. Jan van Breda Kolff

Teamfoto van Oranje uit 1914. Met rechtsonder Jan van Breda Kolff.
Teamfoto van Oranje uit 1914. Met rechtsonder Jan van Breda Kolff.

Na de oudste debutant is het tijd voor de jongste debutant, Jan van Breda Kolff. Hij was 17 jaar en 74 dagen oud toen hij op 2 april 1911 zijn debuut maakte voor het Nederlands elftal. Dit ‘record’ houdt dus al meer dan honderd jaar stand. Van Breda Kolff gaf ook nog eens een extra glans aan zijn eerste wedstrijd, want na een mooie solo scoorde hij ook tegen België, dat met 3-1 werd verslagen.

Romano Denneboom

Compleet verrast was Nederland toen Romano Denneboom door Marco van Basten werd opgeroepen voor Oranje. Spelend bij NEC, was dat Oranjewaardig? Het zou overigens een vergelijkbare situatie zijn als Brandley Kuwas – Danny Blind schijnt hem in de gaten te houden – van Heracles nu zijn debuut zou maken. Denneboom speelde zijn enige interland tegen Liechtenstein, maar scoorde niet.

Facebook Comments