De vijf opvallendste voetbalmomenten van Griekenland

Vanavond staat de vriendschappelijke interland tussen Nederland en Griekenland op het programma. Ondanks alle onrust rondom Oranje hoeven we niet te vrezen voor een slecht resultaat. In de acht ontmoetingen met Nederland won Griekenland nog nooit. Maar wat weten we eigenlijk nog meer van de Grieken? Bureau Sport zette vijf bijzondere momenten op een rij.

1. Europees Kampioen in 2004

Griekenland is geen groot voetballand wat betreft het aantal deelnames aan een eindronde. Slechts zeven keer was het land aanwezig op een groot toernooi, maar ze wonnen wel een keer. De EK-winst in 2004 was één van de grootste verrassingen uit de voetbalhistorie. Spits Angelos Charisteas kopte zijn land naar de eindoverwinning tegen gastland Portugal.

2. Enkelvoudig international Martien Vreijsen
Martien Vreijsen

Vreijsen staat zeker niet in het lijstje recordinternationals, hij speelde er zelfs maar eentje. Dat was tegen, jawel, Griekenland en ook nog op een EK. In 1980 werd de oud-speler van onder meer Feyenoord plots opgeroepen voor het toernooi in Italië. De voormalig rechtsbuiten begon bij de eerste poulewedstrijd zelfs in de basis. Lang duurde zijn debuut echter niet, in de rust werd hij al gewisseld voor Dick Nanninga.

3. WK-bonus inleveren

Voetballers pakken over het algemeen toch graag een bonus mee in hun contracten. Bij Griekenland zit dat iets anders. Toen de nationale ploeg de achtste finale van het WK 2014 bereikten, hadden de spelers recht op een WK-bonus. Niks daarvan, dachten alle 23 selectiespelers en ze accepteerden de euro’s niet. Met het geld werd vervolgens een nieuw trainingscentrum in Griekenland gebouwd. Een mooi gebaar in ten tijde van de crisis.

4. Einde Maradona

Diego Maradona scoorde maar liefst 34 keer voor de nationale ploeg. Iedereen kent nog de ‘Hand van God’ tegen Engeland, die andere bekende scoorde hij tegen Griekenland. Op het WK 1994 maakte Pluisje de 3-0, de ontlading was enorm, en met té grote pupillen keek hij de camera in. Een verklaring voor die grote pupillen kwam datzelfde WK nog, hij had doping gebruikt. Die ‘cokegoal’ tegen Griekenland zou zijn laatste zijn voor Argentinië.

5. Griekse spitsen in de Eredivisie

Charisteas was in 2004 de held van Griekenland. Ajax haalde hem datzelfde jaar nog als opvolger van Zlatan Ibrahimovic. Het was geen gelukkig huwelijk tussen de twee, dus verkaste hij daarna naar Feyenoord. Maar Charisteas is niet de enige Griekse spits die in Nederland speelde. Denk bijvoorbeeld ook aan Nikos Machlas (Vitesse en Ajax), Georgios Samaras (Heerenveen) en Yannis Anastasiou (Roda JC, Ajax, Sparta en FC Onmiworld). Tegenwoordig loopt Athanasios Karagounis rond bij PEC Zwolle.

Facebook Comments