Volgt Memphis de Franse heldenstatus van Rep op?

Memphis Depay wordt de volgende Nederlander in de Ligue 1, de hoogste Franse voetbalcompetitie. Alleen de handtekeningen moeten nog worden gezet bij Olympique Lyon. Memphis kan met zijn kwaliteiten misschien in de voetsporen treden van een andere Nederlandse oud-aanvaller in Frankrijk.

Een van de meest succesvolle Nederlandse voetballers die in de Ligue 1 heeft gespeeld, is Johnny Rep. Hij kwam tussen 1977 en 1983 voor de toenmalige grote clubs SC Bastia en Saint-Étienne uit, waar de oud-aanvaller een heldenstatus kreeg. Met Bastia speelde Rep de verloren UEFA Cup-finale tegen PSV. Bij Saint-Étienne werd De Blonde Engel één keer landskampioen.

Rep is nog altijd ongekend populair bij de Franse fans. Zo populair zelfs, dat de Franse band Mickey 3D in 2004 een hit scoorde over de oud-spits van hun favoriete club Saint-Étienne.

Ook bij Oranje presteerde Rep goed met twee finales op de wereldkampioenschappen van 1974 en 1978. Maar het missen van het WK in 1982 – notabene tegen Frankrijk, waar hij toen speelde – is toch wel een smet geweest tijdens de (mooie) carrière van de 42-voudig international. Bureau Sport confronteerde Rep daarmee in de Verhoorwagen.

Na zijn succesvolle voetbalcarrière ging het persoonlijk niet goed met Rep. Hij raakte onder meer verslaafd aan alcohol. Ook zijn trainersloopbaan wilde niet van de grond komen. Maar Rep is niet helemaal uit de voetbalwereld verdwenen. Hij geeft voor De Telegraaf cijfers aan voetballers in de Eredivisie. Recent nog ontmoette Rep, samen met Maarten Spanjer, politicus Geert Wilders. Onze Frank en Erik belden hem daarover.

Depay mag dan momenteel in een mindere fase van zijn carrière zitten, maar Rep heeft bewezen dat een Nederlandse voetballer ook een held kan worden in het land van brood, wijn en smeerkaas. Pourquoi pas?

Facebook Comments