Wijze raad van Foppe voor Oranje onder-19: ‘Ben nooit tevreden!’

Het Nederlands Elftal onder-19 is het EK in Duitsland begonnen met een 3-1 overwinning op Kroatië. En dat is allemaal leuk en aardig, maar Bureau Sport kijkt vast verder. Want deze jongens moeten over een paar jaar in het ‘grote Oranje’ staan!

We gaan terug naar 23 juli 2007. De finale van het jeugd EK in Nederland. Dit waren toen de talenten die de Europese titel wonnen: Waterman, Zuiverloon, Donk, Kruiswijk, Pieters, De Ridder, Bakkal, Maduro, Drenthe, Babel en Rigters. Maar ja, wie van die jongens heeft het écht gemaakt in het Nederlands Elftal? Precies: niemand.

Daarover spraken we de bondscoach van Jong Oranje in 2007, Foppe de Haan:

Wat moet er dus gebeuren om deze jongens wél door te laten groeien naar Oranje? Voor Foppe is het duidelijk: “We zijn toen véél te tevreden geweest in de jaren daarna. En dus zijn we teruggevallen. En we missen strijd, beleving, passie en de drang om te willen winnen. We zijn veel te veel gaan pamperen.”

Duidelijk taal! Dat is dus wat de jongens van bondscoach Aron Winter nodig hebben om het uiteindelijk tot het ‘grote Oranje’ te schoppen. Want laten we hopen dat sterverdediger Hidde ter Avest niet zo eindigt als Arnold Kruiswijk. Of aanvaller Steven Bergwijn zoals Maceo Rigters.

En mocht je nou niet helemaal helder voor de geest hebben welke jongens onze eer verdedigen in Duitsland, dan stellen we ze hier nog even aan je voor:

De volgende wedstrijd van Oranje is op vrijdag 15 september (toevallig ook als Bureau Rio begint, om 21:20u op NPO 3) om 12u tegen Engeland. En drie dagen later, op maandag, wordt de laatste poulewedstrijd tegen Frankrijk gespeeld.

Facebook Comments