Zoetemelk snakt naar opvolger: ‘Moet echt gaan gebeuren’

Joop Zoetemelk hoopt net als Bureau Sport dat er eindelijk een Nederlander wel een grote ronde gaat winnen. De Tourwinnaar van 1980 baalt stevig dat Steven Kruijswijk er niet in slaagde de Giro d’Italia te winnen.

“Het moet nou wel een keer gaan gebeuren, het is nu twee keer net misgegaan”, verwijst Zoetemelk naar de Vuelta van vorig jaar waarin Tom Dumoulin op de één na laatste dag de leiderstrui moest afstaan.

De inwoner van Frankrijk is ook kritisch. “Twee keer heeft het wel een beetje aan de ploeg gelegen, Kruijswijk zat ook altijd alleen. Ik hoop wel dat hij bij Lotto-Jumbo blijft met al die Nederlanders, maar het zou goed zijn als ze versterking halen.”

Zoetemelk had er eigenlijk al op gerekend dat Kruijswijk zich in het rijtje met hem en Jan Janssen zou scharen als Nederlandse winnaars van een grote ronde. “Hij liet steeds zien dat hij de beste was en ineens ging het mis in de afdaling. Misschien dat de druk van buitenaf en de concurrentie dan samen komt.”

Wie weet krijgt Zoetemelk in de komende Tour de France al een opvolger. Maandag werd bekend dat Dumoulin daar ook zal aantreden. “Het kan zomaar ineens gebeuren. Dat hebben we nu gezien met hem en Kruijswijk, maar in de Tour zit er wel wat meer druk op.”

“Ik denk dat Kruijswijk, Wout Poels en Wilco Kelderman in de toekomst de beste kans maken als ze nog wat sterker worden. Bauke Mollema en Robert Gesink zitten natuurlijk al jaren tegen de top aan, maar die zie ik niet meer beter worden.”

Kruijswijk, die later dit jaar nog de Vuelta rijdt, lijkt voorlopig de beste kandidaat. “Hij moet in zijn moraal nog een beetje sterker worden en het gewicht van de koers en de media van zich afslaan. Dan hoop ik dat er iemand van de nieuwe lichting die grote ronde gaat winnen.”

Facebook Comments