Zwangerschappen in topsport, hoe doen die vrouwen dat?

Mannen. Die hebben het maar makkelijk. Wanneer een man zijn kleine teen stoot, een bescheiden schrammetje oploopt, of bij het voetbal stervend ter aarde stort klinkt het uit de vrouwenkeel nog wel eens: ‘joh, mannen zouden eens moeten weten hoe het is om te bevallen, dan piepen ze wel anders’. En daar snijden de vrouwen in kwestie een pikant punt aan.

Een zwangerschap worstelt met de essentie van gelijkheid der sekse. Mannen bezwangeren een vrouw en sporten vrolijk verder. De enige hormonale wisselingen die zij ervaren zijn de gevolgen van het testosteronfeestje op de verwekking zelf. Daarentegen werkt een vrouwelijke topsportster zich met een zwangerschap in een serieuze spreekwoordelijke spagaat.

De gemoederen in topsportland kunnen zelfs dusdanig oplopen dat vrouwen ervoor kunnen kiezen om op een bepaald moment in hun carrière niet voor kinderen te kiezen uit angst om hun contract te verliezen. Estavana Polman bevindt zich als voorbeeld in het vrouwenhandbal in eenzelfde positie. Zij heeft daar het volgende over te zeggen.

Natuurlijk brengt een zwangerschap niet alleen stress mee over je contract. Dat is nog wel het laatste waar je je als vrouw druk over wilt maken wanneer een kleine Jackie Chan je organen als nunchuks aan het gebruiken is. Nee, alle fysieke ongemakken, de financiën en je naaste omgeving. Hoe leidt je dat in vredesnaam allemaal in goede banen als topsportster?

Frank ging naast zijn ontmoeting met Estavana ook langs bij ex-volleybalsters Manon Flier en Kim Staelens én bij oud-roeister Kirsten van der Kolk. Zij hebben een succesvolle sportcarrière kunnen combineren met het krijgen van kinderen. Maar ze leggen Frank uit dat het niet altijd van een leien dakje ging.

Bureau Sport is na vanavond nog vier weken lang iedere vrijdag te zien om 20:25u bij de VARA op NPO 3!

Facebook Comments